Spansk utlänningslagstiftning för EU/EES-medborgare

Diskussion i 'Spanien' startad av Luckyjoe, 15 februari 2009.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
  1. Luckyjoe

    Luckyjoe Guest

    Spansk utlänningslagstiftning för EU/EES-medborgare och medborgare i Schweiz
    (Real Decreto 240/2007, de 16 de febrero, sobre entrada, libre circulación y residencia en España de ciudadanos de los Estados miembros de la Unión Europea y de otros Estados parte en el Acuerdo sobre el Espacio Económico Europeo)
    Den spanska utlänningslagstiftningen, som trädde i kraft den 2 april 2007, innebär i korthet följande. EU/EES-medborgare och schweiziska medborgare som räknar med att stanna mer än 3 månader i Spanien är skyldiga att skriva in sig i det centrala utlänningsregistret hos utlänningskontoret (Oficina de Extranjeros) i den provins där de tänker bosätta sig. Om det inte finns något utlänningskontor i provinsen, får man registrera sig hos polisen (Comisaría de Policía). Man måste lämna in ansökan (formulär EX16) personligen till utlänningskontoret, alt. polisen tillsammans med giltigt pass eller nationellt ID-kort. Sökande får ett NIE-nummer och skall sedan gå till bank och betala avgiften (f.n. 6,60 €) för att därefter återvända till utlänningskontoret för att få sitt registreringsbevis. Registreringsbeviset utfärdas omgående. Registreringsbeviset utfärdas i pappersform och man behöver inte bära det med sig. Däremot skall man kunna identifiera sig med pass eller nationellt ID-kort, om polisen begär det. Det finns inget krav på att visa att man har arbete eller pension eller dylikt. Efter 5 års legal vistelse i Spanien har man rätt att få permanent uppehållstillstånd. Pensionärer kan få permanent uppehållstillstånd efter 3 års vistelse i Spanien. Ansökan lämnas in till utlänningskontor, alt. polis. Familjemedlemmar till en EU/EES-medborgare som finns inskriven i utlänningsregistret har rätt att bo i Spanien. För familjemedlemmar som också är EU/EES-medborgare tillämpas samma förfarande som beskrivits tidigare. Familjemedlemmar som är tredjelandsmedborgare har rätt att bo i Spanien och få ett uppehållskort som familjemedlem till EU-medborgare. Följande familjemedlemmar kan få uppehållskort: 1.Make/maka, registrerad partner 2.Barn under 21 år eller äldre barn som är beroende av föräldrarna för sin försörjning 3.Föräldrar som är ekonomiskt beroende av barn Familjemedlemmar som är tredjelandsmedborgare skall vid inresan ha giltigt pass samt i förekommande fall visering utfärdad av spansk ambassad eller konsulat. Innan 3 månader förflutit sedan inresan skall ansökan om uppehållskort inlämnas till utlänningskontor, alt. polis. Till ansökan skall fogas giltigt pass, vigsel/äktenskapsbevis eller bevis om registrerat partnerskap översatt och försett med apostille, registreringsbevis för EU/EES-medborgaren, bevis om ekonomiskt beroende av EU/EES-medborgaren i förekommande fall samt 3 foton i färg. Även familjemedlemmar som är tredjelandsmedborgare har rätt till permanent uppehållstillstånd efter 5 års vistelse i Spanien. Slutligen bör påpekas att de EU/EES-medborgare som har gällande uppehållstillstånd i Spanien inte behöver låta registrera sig förrän giltighetstiden utlöpt. Inskrivning i utlänningsregistret görs bara en gång, då registreringsbeviset inte behöver förnyas.


    Källa: SVERIGES AMBASSAD
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    "Efter 5 års legal vistelse i Spanien har man rätt att få permanent uppehållstillstånd."

    En stilla undran: Hur kan man bevisa att man har vistats 5 år legalt i Spanien? Vår son hade tills idag ett residenciakort som var utfärdat på 5 år. I dag fick han ett permanent uppehållstillstånd. Tillståndet är ett A4-papper. Det kostade 10 Euro.

    Antag att man bor ett år i Spanien och har har skrivit in sig i det utlänningsregistret. Kan man sen bara ramla in hos polisen fyra år senare och begära ett permanent uppehållstillstånd?

    Jag och min fru som behöver bevisa att vi haft residencia i Spanien sammanhängande under 10 år för att kunna bli spanska medborgare, får om tre dagar ett intyg att vi bott här i tio år. Detta intyg kostar också 10 Euro. Polisen undrade om vi också ville ha en ett permanent uppehållstillstånd, som vår son. "-Nej tack, inte ännu", sade vi. Ty i det ögonblick man får den permanenta residecian (papperslappen), snor de våra fina residenciakort.

    Vilket håll går den byråkratiska utvecklingen? Svar: bakåt!
     
  4. rulle

    rulle Ny medlem

    Blev medlem:
    16 februari 2008
    Inlägg:
    228
    Mottagna gillanden:
    3
    Blir det fler saker dom snor, körkort och pass? Eftersom jag bara hyr bil någon gång om året, när detta behövs, framförallt i Sverige och USA ("om nu spanska körkort gäller i USA"). Då vill jag knappast ha ett "spanskt körkort" i pappersark. Vet du vad de skulle det bli för böter, om jag ertappades efter ett spanskt medborgarskap av polisen i Spanien?
     
  5. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Lyckligtvis har de spanska körkortet moderniserats. Jag har haft båda typerna. Det nya spanska körkortet ser ungefär ut som ett svenskt. Det betyder inte att det finns någon samordning i Europa. Jag letade efter uppgiften att jag behövde bära glasögon i det spanska körkorten utan att hitta något. Frågade en guardia civil om han kunde se det. Javisst, i uppgift 12 står det 9S (tror jag att det var) - det betyder att du måste ha glasögon + ett reservpar i bilen. Undrar just om polisen i Ystad och Kalamazoo, MI känner till det?
     
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...