Håll tummarna, snälla, om jag får be ;-)

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Minerva, 9 april 2015.

  1. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Äntligen, äntligen, efter mycket om och men, verkar jag vara förbered att flytta till Spanien på hösten.

    Har avslutad jobbet i USA och Belize, som tvingade mig att flyga dit 2+3 ggr om året - jobbigt i min ålder.

    Har bytt mitt radhus på Österlen, med trädgård som måste skötas och en komplicerad förbindelse med flygplatsen, mot en enrummare i centrum av Kristianstad - nära stationen av direkttåg från flygplatsen i Köpenhamn och billigt därtil - att ha, om det skulle behövas.

    Har besökt de flesta områden i Spanien där jag antingen bodde tidigare eller gillade och kunde tänka mig att bo (Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Granadina, Almeria, Barcelona). Förutom två: Kanarieöarna och Costa Blanca.

    Kanarieöarna kanske hinner se senare under sommaren, just nu (inom dryggt en vecka) är jag på väg till Costa Blanca.

    Tanken är att jag skall spendera tre dagar i Guardamar del Segura och göra utflykter söderut bla till Torrevieja. Där verkar det vara platt (och pga diabetic neuropati är jag tyvärr på gränsen att behöva en mobility scooter), relativt torrt och hälsosamt (saltsjöar, pinada), och relativt nära en större stad som Torre, utan att vara avskräckande långt ifrån Alicante.

    Problem: bara buss förbindelsen, inget tåg. Så fyra dagar har jag reserverat för Alicante och norrut, specielt Denia Marina som också är platt och har fina sandstränder. Och tram.

    Tänker jag någorlunda rätt eller finns de något jag borde uppmärksamma mera?
     
    Last edited: 9 april 2015
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Hej Minerva!
    Roligt att du kommit så långt i din planering!
    Guardamar är fint! Denia också!

    Torrevieja stad är inte platt och åkvänligt utom för bilar. Backigt och
    höga trottoarkanter och folk försöker åka mitt i gatan...Lite nersänkt
    på vissa ställen men definitivt inte bra och dessutom ojämnt överallt utom möjligen
    där dom gjort om trottoarerna, hål och trasigt...inte prio nr 1 här...
    Trottoarerna kan var flera dm på vissa ställen.
    Biltrafiken är enorm...även på hösten...
    Strandpromenaden är ju platt när man väl tagit sig dit :)

    Däremot "förorterna" kan ju vara bra som La Rosaleda, Aguas Nuevas, La Mata
    och gamla delen av Torre där playorna Acequion och Náufragos fått nya trottoarer. Lokalbussar om man inte orkar gå.
    Du får göra en inspektion :)
    Kanske Sotanini kan ge tips som nu har erfarenhet av hur det är åkmässigt :) Bor i Torreta som är en
    förort till Torre nära saltsjön.
    Kram P :flower:
     
    Last edited: 10 april 2015
  4. Lundberg

    Lundberg Medlem

    Blev medlem:
    28 juli 2011
    Inlägg:
    556
    Mottagna gillanden:
    15
    Hej vi bor vid playa Acequion, och från oss upp till centrum (strandpromenaden) så går det jättebra att ta sig med en mobil skoter. Rullstol etc. Men i andra delar av centrum så är det hopplöst, höga trottoarer och när det väl finns en nedgång så har en bil parkerat där fast det är markerat för handikapp. Stort lycka till och ja guardamar är grymt fint men vet inte hur handikapp vänligt det är.
     
  5. Sotanini

    Sotanini Medlem

    Blev medlem:
    12 december 2013
    Inlägg:
    206
    Mottagna gillanden:
    3
    Torreta III och handikappanpassning

    Hej Minerva,
    Vi bor uppe i Torreta III alldeles nära den Rosa Saltsjön. Min man har elektrisk rullstol och tar sig fram överallt här uppe. (Hans rullstol är i och för sig en med stora hjul.) Här finns många personer med rullstolar och när det av någon anledning inte går att komma upp på trottoaren så kör man på gatan och bilarna visar stor hänsyn. Från oss går busslinje B ner till Carrefour och vidare ner till själva stadskärnan åt ena hållet och upp till Vårdcentralen åt det andra hållet. Ett par små supermercados och ett antal restauranger finns också inom närområdet. Cirka 15 minuter till fots ligger ett något större centrum med bankomat, apotek, biluthyrning mm. Oss passar detta mycket bra men vi kommer inte ofta ner till centrum eftersom min man inte kan åka buss utan måste använda rullstolen och då blir det lite långt för mig att gå båda vägarna. Vårt område är mycket levande och vänligt med spanjorer bland alla andra nationaliteter och alla hejar på varandra. Området byggdes 1992 som en urbanisation vid namn Patricia men numera finns det ingen samfällighet att tala om utan alla får klara sig själva.

    Åt våra trakter till finns flera urbanisationer - en del av dem lite närmare stan och även där verkar det handikappvänligt.

    Själva stan är på de flesta fall, som Preciosa skriver, ganska hopplös för rullstolar så där skulle det inte funka för oss.

    Hoppas du hittar vad du söker. Du får gärna ställa frågor till oss men vi kan egentligen bara vårt närområde eftersom vi ännu inte skaffat oss bil och därför är ganska stationära.
    Lycka till!
    Holaa​
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Tack snälla Preciosa, Lundberg och Sotanini. Minnesanteckning: titta på vägkanter! Som gående, som ännu aldrig har använd en mobility scooter är det lätt att glömma - man tittar ju på allt annat: utsikter, byggnader, cafeer, restauranger, affärer. Här i Kristianstad lägger jag märke till att många människor använder skutrar i centrum och på promenader i parken eller på motionsslingor. Verkar inte ha några problem. I min byggnad finns tom en särskilt gemensamt garage för skutrar. Har räknat upp minst 20 av dem, men det är ett hus för 60+.
     
  8. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Nu har jag kollat en del av Costa Blanca, och särskilt Guardamar del Segura, där jag har reserverat en lägenhet för året runt boendet + vid piniadan, sanddynerna och floden Segura.

    Visst är inte Guardamar ens i närheten lika vacker som by, som Almunecar, där jag bodde tidigare, men inte så bergigt och betydligt handikappvänligare och har betydligt bättre stränder + tom en handikappvänlig på sommaren. Kollade noga handikappvänligheten - trottoarkanter, nedgångar, som det verkar finnas tre stycken i varje block (en i varje hörn och en i mitten) osv. Det enda jag inte hunnit kolla var om den vackra parken Reina Sofia har någon handikapptillgång - såg bara trappor från centrum, kollade inte från stranden. Det vore synd om den var otillgänglig.

    Gillade Alicante som platsen att åka till och roa sig - den vackra esplanaden, alla intressanta museer, en viff av storstadslivet på en 45 minuters buss avstånd från Guardamar. Torrevieja hann jag inte med den här gången.
     
  9. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Last edited: 28 april 2015
  10. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Guardamar är ju så nära att du kan komma på besök!
     

Dela sidan

Laddar...