Hejdå Sverig, hej Spanien!

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Lyck, 24 september 2015.

  1. Lyck

    Lyck Ny medlem

    Blev medlem:
    24 september 2015
    Inlägg:
    1
    Mottagna gillanden:
    0
    Vi är ett par (47 och 49 år) som håller på och planerar för en flytt till Costa Blanca, förmodligen Torrevieja-området där vi varit en hel del de senaste åren.
    Vi tänker sälja hus etc hemma MEN kommer ha kvar ägande i svenskt AB.
    Planen är att vi ska bo i Torre på heltid, men om vi förstått rätt kan vi ej "bli Spanska" fullt ut då min man har barn under 18 år i Sverige.
    Vi har "surfat" runt på mängder av forum, trots det har vi inte 100% koll på allt.
    Kan man bo hela året i Spanien och skatta i Sverige, eller hur funkar det?
    Vi kommer driva företag i Spanien, ska vi då driva genom vårt svenska AB eller starta ett Spanskt företag?
    Många frågetecken, och nya uppstår varje dag... Tacksam för tips och råd :)
    graciass
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. mixt

    mixt Känd medlem

    Blev medlem:
    3 november 2014
    Inlägg:
    1.001
    Mottagna gillanden:
    276
    Jag deltog på Göran Anderssons (från Sparsamskatt.se) seminarium i helgen på köpa hus utomlands-mässan. Seminariet om bolag utomlands var mycket bra, och vad jag förstår kan man köpa någon konsulttimme av dem för att reda ut det du efterfrågar. Brasklapp: De gör ett seriöst intryck, men jag vet alltså inte mer än så.
     
  4. kktka

    kktka Medlem

    Blev medlem:
    16 januari 2014
    Inlägg:
    35
    Mottagna gillanden:
    7
    Hej Lyck, och välkommen hit. Vi sitter lite i samma situation, men vi har hittat vårt boende som vi använder för kortare perioder tills vidare. Vi har också aktier i ett par svenska (små-)bolag och kommer nu att undersöka lite hur man enklast (och billigast) likviderar dessa framöver. Vad vi hittills har kommit fram till att man kan inte göra någon "exit" så länge man äger kvalificerade aktier, men det kanske inte är aktuellt för Er. Min gissning är att om man ska driva aktiebolag i båda länderna så är det troligtvis mest fördelaktigt att sälja sina svenska aktier till anskaffningsvärde, till det spanska bolaget. Intressant och man får veta vad ni kommer fram till.
     
  5. Soffipropp1

    Soffipropp1 Ny medlem

    Blev medlem:
    6 augusti 2015
    Inlägg:
    42
    Mottagna gillanden:
    0
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Budda

    Budda Ny medlem

    Blev medlem:
    1 februari 2012
    Inlägg:
    18
    Mottagna gillanden:
    1
    Beskattning och hemvist ; Sverige - Spanien

    Både Sverige och Spanien har liknande bestämmelser om skatterättslig hemvist. I första hand avgörs frågan om hemvist där man huvudsakligen har sin bostad och tillbringar den övervägande tiden av året. Har man bostad i båda länderna kommer frågan om hemvist i första hand att avgöras i vilket land man tillbringar mer än 183 dagar. För Spaniens del innebär detta också att man blir beskattad för hela beskattningsåret (kalenderåret) oavsett från vilken tidpunkt man anses ha fått sin skatterättsliga hemvist i Spanien (Resedenzia).

    Ovanstående är de huvudsakliga reglerna. I Sverige har vi interna skatterättsliga regler som innebär att vi fortsatt kan vara obegränsat skattepliktiga trots att vi enligt huvudreglerna anses ha vårt skatterättsliga hemvist i Spanien. Detta medför att en person kan vara obegränsat skattskyldig både i Sverige och i Spanien. Frågan om dubbelbeskattning får i så fall lösas med hjälp av skatteavtalet mellan Sverige och Spanien. Om skatteavtalet inte ger någon lösning så skall skattemyndigheterna i båda länderna försöka komma överens om beskattningen.

    När det gäller innehav i s k fåmansföretag eller att familj finns kvar i Sverige så medför detta enligt intern svensk skatterättslig lagstiftning att det föreligger en väsentlig anknytning till Sverige som innebär att man i skatterättsligt hänseende är obegränsat skattepliktig i Sverige. Detsamma gäller t ex om man har kvar den bostad i Sverige som man var folkbokförd på när man anmälde utflyttning till Sverige. Den skattskyldige har intill fem år efter utflyttningen bevisbördan för att det saknas väsentlig anknytning till Sverige.
     
  8. rockerboss

    rockerboss Ny medlem

    Blev medlem:
    9 september 2013
    Inlägg:
    17
    Mottagna gillanden:
    0
    Hej
    Jag har i stort sett samma fråga.
    Jag har flyttat redan, i maj. Och enl lag så måste jag skriva mig i Spanien inom de 183 dagarna. Så det har jag gjort. Har nu residencia sedan juli. Nu har jag även skickat papper till Skatteverket.
    I veckan fick min man papper från Skatteverket med frågor om han med skulle flytta, hur ofta han tänkt att hälsa på mig. Och svarar han ej inom viss tid så blir han med folkbokförd där jag är. Han äger hus i Sverige och är kvar där.
    Jag har också 1 st mindre årigt barn, som ej bor med oss utan sin far.
    Hur ställer dom sig till detta tro. Jag är tvungen att skriva ut mig men samtidigt kan7har dom rätt att dubbelbeskatta??

    Med vänlig hälsning
    Jessica
     
  9. Budda

    Budda Ny medlem

    Blev medlem:
    1 februari 2012
    Inlägg:
    18
    Mottagna gillanden:
    1
    Dubbelbeskattning

    I det fall ni är gifta skall ni i princip utan undantag vara folkbokförda på samma adress. Det betyder att du inte kan vara skriven i Spanien samtidigt som din man är skriven i Sverige.

    I ert fall blir det en komplikation eftersom din man tydligen har kvar en fastighet. Om det är den fastighet som ni varit folkbokförda på så har din man - på grund av fastigheten - väsentlig anknytning till Sverige och kommer därför att betraktas som obegränsat skattskyldig i Sverige. I sådant fall torde du också bli obegränsat skattskyldig i Sverige.

    När fall uppkommer som kan medföra dubbelbeskattning så tillämpas dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien. I detta regleras hur beskattningen skall ske. I ditt fall kommer dubbelbeskattning att uppkomma därför att du är resident i Spanien. Hur dubbelbeskattning undvikes beror på bl a vilka inkomster mm som du har.
     

Dela sidan

Laddar...