Skriven i Sverige eller Spanien?

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av mimus48, 17 september 2012.

  1. mimus48

    mimus48 Ny medlem

    Blev medlem:
    21 juni 2012
    Inlägg:
    94
    Mottagna gillanden:
    2
    Om man nu, som vi, har planerat att flytta till Spanien, men ha kvar ett enkelt boende här i Sverige, hur blir det då med var man ska vara skriven? Vi hade tänkt tillbringa ca 8-9 månader i Spanien, vilket ju vida överskrider det halvår man utan vidare kan bo där. Måste man i så fall skriva sig i Spanien? Hur blir det då med skatten? Ska man först betala ca 25% skatt i Sverige och sedan, på toppen av det betala minst 14% i Spanien? Det blir en saftig skatt på totalt 39%. Inte mycket av pensionen som återstår sedan.
    Hur ställer det sig med innehav av ett boende här i Sverige? Måste man inte (åtminstone en av oss två) vara skriven här för att få ha kvar ett bank-konto och ha ett hyreskontrakt här? Det vore jättevänligt om någon kunde räta ut en del frågetecken som vi inte riktigt fått svar på. Mvh mimus48
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. flamenco

    flamenco Ny medlem

    Blev medlem:
    28 maj 2012
    Inlägg:
    86
    Mottagna gillanden:
    2
    Att bara uppge en ny bostadsadress i utlandet förändrar inte din skattskyldighet i Sverige, för att den ska upphöra måste du skriva ut dig från Sverige, och då gäller följande kriterier.

    "Så vida det inte har inträffat någon ändrig alldeles i dagarna (vilket ju knappast kan anses som troligt när vi pratar om Sverige och skatter) så är det fortfarande detta som gäller."

    • Sälja din bostad i Sverige
    • Inte sitta i styrelser, äga svenska bolag etc.
    • Inte ha sin make/maka eller minderåriga barn kvar i Sverige

    Du kan läsa mer här.
    http://sparsamskatt.se/skatt-och-juridik/vasentlig-anknytning
     
  4. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Hola mimus!

    Jag är ingen expert men nåt kan jag svara på....

    Om man är gift så kan man inte vara skriven en här och en hemma
    iaf inte enl svenska skatteverket/folkbokföringen...
    Bostad: Om man skriver sig här nere alltså flyttar ut så får man inte
    ha nån villa,bostadsrätt mm i Sverige. Däremot en sommarstuga.

    Det dras s.k SINK-skatt i Sverige och "vanlig" skatt i Spanien som
    sen dras av så man betalar max 25%. Nu pratar jag om pension.
    Om man har arbetsinkomster i Spanien så är jag osäker på hur det regleras
    med SINK och om...Där vet nån bättre kanske.

    Ja att bo 8-9 mån och att skriva ut sig...Vet inte om jag skulle göra det :D
    Vill inte uppmana till olagligheter redface
    Det stora problemet är försäkringsfrågan som jag ser det.
    Ens hemförsäkr gäller ju inte mer än 45-60dagar. Så man måste ha
    en extra försäkring då det blå EU-kortet bara gäller "nödvändig" vård.
    Ja om man blir allvarligt sjuk, hemtransport om man vill eller rent
    av trillar av pinn så är det dyrt här nere med ev "åtgärder".
    Det är väldigt dyrt med den extra försäkringen också...25:-/dag?
    Kolla med tex ERV (Europeiska som bytt namn)Finns många olika
    bolag som har men mitt Folksam var inte billigast...

    Nu får nån rätta mig om jag sagt något fel. Den här frågan om att skriva
    sig eller inte är alltid svår...Det finns regler och det ska man ju
    rätta sig efter...:cool:
    Ciao P :sol:
    PS. Flamenco hann före men mitt får stå kvar iaf...DS.
     
    Last edited: 17 september 2012
  5. A-Lotta

    A-Lotta Medlem

    Blev medlem:
    21 augusti 2009
    Inlägg:
    396
    Mottagna gillanden:
    13
    Enligt Skatteverkets ställningstagande 2008-04-08 skrivs det väsentlig anknytning

    http://www.skatteverket.se/rattsinf...8750507111.5.2132aba31199fa6713e80002312.html

    Försäkringar är lite luriga tycker jag, särskilt för de som är sjuka. Bokar du en resa med Visakortet gäller inte den försäkringen om du skulle bli sjuk pga "din" sjukdom. Många som bor i värmen är ju reumatiker och där gäller enligt mitt försäkringsbolag inte vanlig reseförsäkring utan man måste ha den utökade försäkringen, kostar för 2 pers 330kr/år.

    Lotta
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. mimus48

    mimus48 Ny medlem

    Blev medlem:
    21 juni 2012
    Inlägg:
    94
    Mottagna gillanden:
    2
    Hej alla. Tack så hjärtligt för era svar. Känner att jag kanske bör förtydliga mig litet. Vi är två pensionärer. Den ena av oss, min partner är spansk medborgare, född i Spanien men har varit bosatt i Sverige sedan början av 70-talet, och vill nu, på gamla dagar flytta hem igen. Som "återvändare" är det i viss mån enklare för min partner med skattefrågorna, men inte helt ändå. Själv hade jag tänkt mig att behålla mitt svenska medborgarskap. Vi har inga barn, firmor, bostadsrätter, villa eller sitter i styrelser eller så. Vi hade tänkt att hyra en lägenhet här, för att ha då vi återvänder på besök, troligen på somrarna. Nu blir det då krångligare. Ger hyreslägenheten, belägen som en del av ett hus ägt av en god vän till oss, tillräcklig anknytning för oss båda? Det handlar ju mest om var man ska betala skatt, men även om ev. sjukvård i framtiden och så försäkringar då. Vår plan var att jag skulle stå på hyreskontraktet här i Sverige, och min partner på hyreskontraktet i Spanien. Undrar om lägenheten här kan gå som sommarstuga? Kanske måste vi skilja oss efter 15 års äktenskap (30 års gemenskap) eller vad gör vi? Idiotiska problem egentligen. Kanske får det bli så att jag får "smygbo" de månader som överskjuter de magiska 183 dagarna eller hur många det nu var. Suck. Så skönt det hade varit att bara flytta. Hälsningar mimus48
     
  8. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Under förutsättning att ni har pension från Sverige bör du skaffa spansk medborgarskap och begära att bli befriad från det svenska medborgarskapet. Vi tvingades som EU-medborgare vänta 10 år innan vi fick ansöka om spanskt medborgarskap. Är man gift med en spanjor och har bott i Spanien sammanhängande ett år, får man ansöka om medborgarskap. Sedan följer tre års väntan på spansk papersexersis - men i slutändan betala man ingen SINK-skatt till Sverige. För de pengarna kan ni hyra något i Sverige på sommaren.

    Om man talar om det svenska kastsystemet ligger pensionärerna i botten. Regeringen har bestämt att de skall få en skattesänkning motsvarande 50 kr/månad. Den allra lägst stående kasten är emellertid SINK-pensionären som inte får någon skattesänkning alls.
    Å andra sidan har den som betalat SINK aldrig fått någonting tillbaka. Därför är jag stolt över att nu vara spanjor och att snart bli kvitt de politiker jag föraktar.
     
  9. pozuela

    pozuela Medlem

    Blev medlem:
    11 maj 2011
    Inlägg:
    289
    Mottagna gillanden:
    6
    Min erfarenhet är att man inte kan ha ens den minsta hyreslägenheten i Sverige, inte ens som "sommarstuga". Stugan måste vara enklare än så...
     
  10. Uffetrader

    Uffetrader Ny medlem

    Blev medlem:
    19 december 2011
    Inlägg:
    409
    Mottagna gillanden:
    11
    Det låter ju som att Ni ska kunna skriva er i Spanien, men för det kan man ha kvar sitt Svenska medborgarskap. Sedan kan ni ju vara "på semester" i Sverige några månader per år. Men då bör ni nog inte sitta på ett hyreskontrakt på en lägenhet i Sverige året om, för då kan Skatteverket anta att ni bara har skrivit er i Spanien, men bor i själva verket i Sverige. Men det bör väl gå att finna en plast att bo på i Sverige om sommaren?
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Jag vill bara tipsa er om en sak som ni bör kontrollera med t ex spanska ambassaden i Stockholm eftersom ni skriver” om ev. sjukvård i framtiden”.
    Skriver ni er i Spanien och har din hustru rätt till pension där (oavsett beloppets storlek) behöver Sverige inte betala för hennes sjukvårdskostnader utan hon faller då under spansk hälsovård. Om detta innebär att hon får betala sjukvårdspremier i Spanien vet jag inte. Hon har däremot inte rätt till svensk planerad sjukvård. Kan vara bra att veta.
     
  13. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Flyttar man ut från Sverige skall detta anmälas till Skatteverket. Har man då en bostad kvar i Sverige kan man räkna med problem med att få SINK. Om man varit utflyttad mer än fem år brukar det inte vara något problem att skaffa en lägenhet i Sverige.

    Bor man i Spanien som pensionär omfattas man av sjukvården på samma sätt som om man vore spansk medborgare. Sjukvården är gratis men på grund av krisen får man betala en liten kostnad för medicin. Jag tro faktiskt att vi omfattas av planerad sjukvård i Sverige trots att vi är spanjorer. Det hänger samman med vem som betalar ut pensionen.
     
  14. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Första meningen stämmer.
    Medborgarskapet har ingen betydelse, däremot vilket land som bekostar sjukvården. I SolenLysers fall troligtvis Sverige eftersom han/hon varit längst socialt försäkrad där. Det är huvudregeln. I 9 fall av 10 är det säkert så med svenska pensionärer i Spanien.
    Den andra meningen är inte korrekt.
    Det hela beror på vilket land som ska stå för sjukvården. Detta kan bli aktuellt om man får en allmän pension från boendelandet. Om man har (rätt till) pension från två EU-länder och ett är det land där man bor ska det landet bekosta dina vårdförmåner. Försäkringskassan i Visby kan ge närmare upplysningar.
    Jag vet inte om man som spansk medborgare har rätt till spansk allmän pension. (Spanska ambassaden kan säkert svara på detta). Om så är fallet ska Spanien stå för vårdkostnaderna och Sverige (Försäkringskassan Visby) kommer aldrig in i bilden. Betalar inte Sverige för vårdkostnaderna har man inte heller rätt till planerad sjukvård i Sverige.
     
  15. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Gäller det även om man inte har betalat in skatt till det Spanska systemet, alltsà "Cotizado" ? Det var ju mycket snack om att pensionärer inte fick tillgàng till fri sjukvàrd eftersom dom inte bidragit under sittarbetsliv.

    Men det var kanske bara UK.
     
  16. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Tja, komplicerat är det i alla fall. Intressant är att vi skall skriva under ett papper på den svenska banken att det är svensk lag som gäller för pengarna som finns på kontona där. Det skulle betyda att Spanien inte kan hävda sin rätt att ta ut skatt vid arv - om arvingarna råkar bo i Sverige. Vad som händer om de bor i Spanien har jag ingen susning om.
     
  17. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Nalle,
    Om din fråga ”Gäller det även om man inte har betalat in skatt till det Spanska systemet, alltsà "Cotizado"” påståendet ”Bor man i Spanien som pensionär omfattas man av sjukvården på samma sätt som om man vore spansk medborgare” så är det väl inte så komplicerat. Jag utgår ifrån att du menar cotización till Seguridad Social.

    En EU-medborgare, som är pensionär, kan bosätta sig i ett annat EU-land under förutsättning att ett EU-land står för vårdkostnaderna. Det land, där man varit längst socialförsäkrad, står i princip för dessa. Det innebär att det landet betalar ett schablonbelopp till det EU-land, där du är bosatt. Du har då rätt till samma sjukvård som medborgare i bosättningslandet.

    Enkelt uttryckt. En svensk pensionär, som skrivs in i det spanska systemet i samband med att han/hon skriver sig i Spanien får samma rätt till vård som en spansk medborgare som betalat sin cotizado. Detta har ju redan gjorts i Sverige genom beskattning till svenska myndigheter och Sverige betalar Spanien årligen för varje svensk pensionär i Spanien.

    Om du som pensionär flyttar från Sverige till Spanien och får/har rätt till en allmän pension där svarar boendelandet för dina vårdkostnader men du har rätt till samma sjukvård som landets medborgare. Om du då måste betala cotización som pensionär i Spanien vet jag inte.

    Hoppas att jag förstått dig rätt
     
    Last edited: 18 september 2012
  18. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Det var precis det jag menade Carl. Det har ju varit mycket skriverier om detta (speciellt i Brittisk press) om att utländska (läs brittiska) pensionärer i Spanien inte har rätt till gratis vàrd, eftersom dom betalar skatt i UK etc.

    Är inte särskilt insatt i ämnet, kan ju vara sà att dom inte lyckats fakturera NHS.

    mer pà http://www.shelteroffshore.com/index.php/living/more/healthcare-woes-living-in-spain

    Men som sagt. Är inte särskilt insatt.
     
  19. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    I artikeln står bl.a.
    “Those affected will be those who have taken early retirement ..” vilket jag tolkar så att det gäller personer som ännu inte nått upp till eller tagit ut sin allmänna pension(Som en parentes kan nämnas att det räcker med att en av makarna har allmän pension för att båda ska kunna skrivas in i boendelandets socialförsäkring) .
    Vidare står.” unaffected should be expatriates over retirement age and those who are on long-term incapacity benefit” dvs de som nått pensionsåldern och tagit ut sin pension samt de som är förtidspensionerade dvs båda grupperna faller under avtalspensionärer.

    Kanske du eller någon spansk pensionär kan informera om man behöver betala cotizacsión på pensionen,om denna ingår i skatteuttaget och om den i så fall specificeras på skattsedeln.

    PS Arbetar man i Spanien betalar man ju till Seguridad Social och får hälsovård härigenom men vi har väl närmast berört pensionärer
    .
     
  20. mimus48

    mimus48 Ny medlem

    Blev medlem:
    21 juni 2012
    Inlägg:
    94
    Mottagna gillanden:
    2
    Angående skatten

    Hej allihop. Tack för alla vänliga svar. Intressant att läsa alla kommentarer. Nu är det så att sedan jag senast var på den här tråden har vi kontaktat skattemyndigheten här i Sverige och talat med en dam som var mycket insatt i de här frågorna. det visade sig att hon faktiskt ville flytta till Spanien själv sedan hon gått i pension. Hur som helst så kände hon väl till avtalet mellan Sverige och Spanien. Hon var mycket bestämd i sin uppfattning att vi båda kommer att vara tvungna att betala skatt i Sverige då det är i Sverige de betalar ut vår pension, detta oavsett om vi emigrerar från Sverige eller inte. Min partner som är spansk medborgare har ju arbetat hela sitt vuxna liv här i Sverige och betalat skatt här. Pension från Spanien blir det ingen.
    Vi får alltså betala skatt i Sverige oavsett medborgarskap. Skillnad är om man flyttar till Spanien i arbetsför ålder och jobbar där, betalar skatt där osv. Då kan det "löna" sig skattemässigt att bli Spansk medborgare. Vi berättade hur vi tänkt oss med att hyra en lägenhet här, och eftersom vi ändå inte slipper skatten har det ingen betydelse. Detta är i alla fall de uppgifter jag fått. Mvh mimus48
     
    Last edited: 19 september 2012
  21. Skåning

    Skåning Medlem

    Blev medlem:
    29 augusti 2012
    Inlägg:
    87
    Mottagna gillanden:
    2
    Jag tror att det är så här! Skatten på vanliga pensioner tas ut i Sverige i vilket fall som helst. Det gäller även privata pensionsförsäkringar. Däremot tjänstepensioner skattas i Spanien om du är skriven där. För den som har stora tjänstepensionsförsäkringar blir det lönsamt att lyfte ut dem, under t ex 5 år i Spanien
    Skåning
     
  22. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Svensk spanska dubbelbeskattningsavtalet

    Artikel XVIII
    Pensioner och livräntor
    Pension etc. 1. Där icke bestämmelserna i artikel XIX punkt 2 (det som står under p 3) föranleder p.g.a. tidigare annat, beskattas pensioner och liknande ersättningar i anledning av anställning tidigare anställning och livräntor, vilka utbetalas till person med hemvist i en avtalsslutande stat, endast i denna stat.
    1) På vanlig svenska: Pensioner beskattas i Spanien

    ATP, folkpension 3. Utan hinder av bestämmelserna i punkt 1 får utbetalningar etc., se anv. till art. enligt allmän socialförsäkringslagstiftning i en avtalsslutande stat XVIII (s. 46) och utbetalningar på grund av pensionsförsäkring, som meddelats i en avtalsslutande stat, beskattas i denna stat.
    2) ATP, folkpension får beskattas i Sverige

    Bestämmelserna i denna punkt tillämpas endast beträffande personer som är medborgare i den avtalsslutande stat från vilken utp. 1 i betalning sker.
    3) ATP, Folkpensioner beskattas endats i Sverige om personen är svensk medborgare

    Artikel XIX Allmän tjänst

    XIX ) Pension, som betalas av - eller från fonder inrättade av –en tidigare tjänst, avtalsslutande stat, dess administrativa underavdelningar eller lokala myndigheter till fysisk person på grund av arbete som utförts art. XIX (s. 46) i denna stats, dess administrativa underavdelningars eller lokala myndigheters tjänst, beskattas endast i denna stat.
    1) Har man t.ex. haft statlig tjänst beskattas pensionen i Sverige

    Undantag från b) Sådan pension beskattas emellertid endast i den andra avp. 2 a talsslutande staten, om mottagaren av pensionen är medborgare och har hemvist i denna andra stat
    2) Är man spansk medborgare och skriven där beskattas pensionen bara i Spanien

    Är din hustru både svensk och spansk medborgare kan det vara lämpligt att begära befrielse från det svenska medborgarskapet. Sociala rättigheter inom EU hänger inte ihop med medborgarskapet utan med rätten att bo i ett land.

    Föreslår att du ringer upp er kontaktperson och hör om ovanstående stämmer. Mycket ändras utan att man vet om det
     
    rinconada gillar detta.
  23. Rickard

    Rickard Ny medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    98
    Mottagna gillanden:
    1
    Vore intressant och förstår hur detta fungerar när det gäller vanliga löneinkomster.
     
  24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...