Pensionär i Almunécar - några tips?

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Citronen, 19 oktober 2014.

  1. Citronen

    Citronen Ny medlem

    Blev medlem:
    19 oktober 2014
    Inlägg:
    9
    Mottagna gillanden:
    0
    Holaa Jag funderar på att hyra ut min lägenhet i Stockholm och finna en tvåa i Almunécar, en stad jag nyligen besökte och tyckte mycket om. Till att börja med någon/några veckors provbo och kanske sedan flytta dit för gott.
    Någon som bor där eller känner till stan och vill tipsa mig om dels hur det är att
    - hyra på längre tid,
    - hur lätt är det att finna en lägenhet centralt till hyfsat pris,
    - har man besittningsrätt som här, eller kan man bli utslängd om ägaren vill ha bostaden själv.
    - Bör man ta juridisk hjälp med att skriva hyresavtal? Jag jobbar så smått på min spanska men än så länge är den inte mycket att skryta med.
    - Har du kanske själv ett rum centralt att hyra ut medan jag utforskar möjligheterna?
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Sharky

    Sharky Känd medlem

    Blev medlem:
    28 februari 2011
    Inlägg:
    1.520
    Mottagna gillanden:
    355
    Som vanligt mitt svar , åk dit hyr hotel el vandrarhem i en vecka , gå och titta där du vill bo.Kontakta förmedlare , mäklare och uthyrare. Förhandla. Utbudet är stort. Lättast att inte bli lurad är att vara på plats.
     
  4. goranwint

    goranwint Seniormedlem

    Blev medlem:
    4 juli 2008
    Inlägg:
    1.197
    Mottagna gillanden:
    9
    Kan hjälpa dig med lite hyresinfo vad gäller Spanien.

    Du kan givetvis hyra direkt av privatpersoner, men det är alltid enklare genom en mäklare/förmedlare. En del lägenheter hyrs bara ut korttid, alltså veckor eller ett par månader. I Almunecar är det många som hyr ut september till juni, eftersom de får mer betalt för sommarveckorna av semestrande spanjorer.

    Långtidshyra är oftast 6 eller 11 månader. Detta beroende på att andra regler gäller om du har hyrt 12 månader eller längre. Med ett sånt (det vanligaste) kontrakt kan du inte bli utslängd för att ägaren vill bo där eller sälja. Jag har själv haft 6-månaderskontrakt i Mijas Pueblo som inte var något problem att förlänga. Ägaren var en gammal engelsk dam som hade flyttat hem för 10 år sedan.

    Mitt nuvarande kontrakt är av ett annat slag. Det är på ett år, men kan förlängas upp till fem år. Jag har rätt att säga upp efter sex månader med en månads uppsägning. Jag kan bli uppsagd på tre månader om ägaren vill sälja.

    Det vanliga är att du får betala en deposition av en månads hyra som du får tillbaks efter att lägenheten är godkänd, med avdrag för de el/vattenräkningar som ännu inte har kommit när du lämnar.

    Många mäklare/förmedlare vill också ha betalt för sina tjänster, men det varierar. Just nu i Estepona var det utan kostnad, men då har jag ingen mer hjälp av mäklaren, utan numer bara med ägaren.

    En del vill ha en månadsavgift som provision, men i Mijas nöjde de sig med en halv. I den avgiften fick jag värdefull hjälp! Firman var engelsk. Jag betalade hyra/el och vatten till firman när räkningarna kom. Vid fel på köksutrustning eller vatten eller något, så tog jag bara kontakt med dem så ordades allt snabbt. Värt en slant! De låg också på depositionen, som alltså inte betalades till ägaren. Detta förfarande underlättar vid flytten, eftersom det händer (har ingen statistik på detta) att den spanska ägaren inte har några pengar kvar, eller på alla sätt försöker hävda skador mm. på lägenhet/inredning.

    Det finns hyreslagar, men kontraktet skrivs på spanska. Jag har inte haft hjälp av jurist, men det kan ju vara bra att veta vad som står. Inget problem med den engelska firman, men de spanska mäklaren i Estepona kunde ingen engelska alls. Och jag ingen spanska! Men vi kom bra överens i alla fall. Han hade Google translate på sin mobil.

    Du kan leta lägenheter på t.ex. http://www.enalquiler.com/ eller http://www.idealista.com/ Ett bra sätt är att se vilka mäklare som annonserar där och ta direktkontakt med dem. Räkna inte med att få snabba svar på dina e-mail, för det har inte slagit igenom så mycket här. Om du skickar ett mail kan du mycket väl få ett telefonsamtal från mäklaren.

    Men som Sharky säger, ta gärna kontakter innan, men hyr när du är på plats. Det kan ligga ett diskotek vägg i vägg och liknande.

    Lycka till/Göranspainsmile
     
    Last edited: 19 oktober 2014

Dela sidan

Laddar...