Sänkt skatt och SINK

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av SolenLyser, 11 juni 2015.

  1. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Den sittande regeringen gör ett klokt drag genom att utlova sänkt skatt för pensionärer från och med 2016. För en pension på 120.000 kronor per år innebär detta en skattesänkning på över 3.000 kronor per år, eller över 250 kronor per månad. Som vanligt nämner man inte hur pensionen för utlandssvenskarna skall beskattas. SINK är 20% - punkt slut. Förra gången sänkte de styrande skatten för pensionärer som bor i Sverige FEM gånger innan SINK sänktes från 25% till 20%.
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Äntligen kom svaret från Socialdemokraterna:

    "Eftersom den moderatstyrda regeringen också dramatiskt sänkt skatterna på flera områden utan att detta påverkat den höga arbetslösheten är vi oroade över finansieringen av välfärden i framtiden. Vi ser inget behov i att sänka SINK-skatten."
     
  4. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Något om SINK

    Sverige hävdar att pension är en uppskjuten lön och skall beskattas.
    Personer med svensk pension bosatta i utlandet kan få betala en reducerad skatt (SINK).
    SINK-inkomster går in i den gemensamma svenska skattepotten.

    I många andra EU-länder betalar man skatt och därtill en separat avgift för socialkostnader, inkluderande sjukvårdskostnader.
    (Om man räknar ihop dessa kostnader i dessa länder finner man att totalbeloppet inte skiljer så mycket från de svenska skatterna. Däremot kan höginkomsttagare ofta tjäna på detta system eftersom socialavgifterna ofta har ett avgiftstak).

    Pensioner från sådana länder till i utlandet bosatta beskattas oftast baserat på socialkostnaderna och alla dessa pensionärer bidrar således till sina egna sjukvårdskostnader.

    Det är från den svenska gemensamma potten som Sverige enligt EU-beslut betalar schablonbidrag för pensionärer bosatta i Spanien med svensk pension (något över 40 000 SEK/person och år).

    Jag tycker att det är acceptabelt att betala SINK mot att man kan komma in i det spanska systemet utan särskild kostnad. Sen kan nivån på SINK-en diskuteras. (Den borde t.ex vara lägre för pensionärer som bor utanför EU i länder som inte har denna EU-överenskommelse)

    Mellan Sverige och Spanien finns ett dubbelbeskattningsavtal. Har man betalt skatt i Spanien kan denna återfås genom clearing mellan länderna.

    I dubbelbeskattningsavtalet står att “icke svenska medborgare” inte ska behöva betala skatt i Sverige på pension. Varför? Jo, det ursprungliga avtalet är gammalt och det är fördelaktigt för spanska medborgare som en längre tid arbetat och bott i Sverige och flyttat tillbaka till Spanien. Spanien har inget intresse av att ändra detta.

    Även för dessa betalar Sverige ett schablonbidrag.

    Med andra ord: Varför ska vi som betalar skatt i Sverige (vanlig skatt eller SINK) betala sjukvårdskostnader varje år för “icke svenska medborgare” i t.ex Spanien som inte behöver betala någon skatt på pensionen (uppskjuten obeskattad lön) på grund av ett illa skrivet avtal?
     
  5. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Det finns vinnare och förlorare. En god vinnaren är naturligtvis den spanska staten som beskattar den svenska pensionen fullt ut. Denna skatt används bl.a. till att täcka sjukvårdskostnaden för den svenske pensionären. Eftersom båda länderna ingår i EU får Spanien dessutom ett årligt belopp från Sverige för att täcka sjukvårdskostnader. Klart att Spanien är glada att få sjukvårdskostnaden täckta dubbelt upp!
    En förlorare är den pensionär som bosatt sig utanför EU och måste skaffa en privat försäkring.
    Eftersom stödet för en fortsatt hög SINK-skatt är så starkt, kommer det kanske även denna gång att bli fem sänkningar av skatten för pensionären bosatt i Sverige innan SINK justeras ner?
     
    Last edited by a moderator: 31 juli 2015
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Jag ser inte ett land som har möjlighet att få ut mer från skattebetalarna än nödvändigt som vinnare.
    (I princip skall schablonbidraget som som Sverige betalar till Spanien per pensionär med svensk pension täcka sjukvårdskostnaderna eftersom dessa är baserade på genomsnittlig kostnad).

    Däremot kan man betrakta svenska skattebetalare som förlorare, som får betala sjukvårdskostnaderna för “icke svenska medborgare” med svensk pension bosatta i Spanien.

    Överhuvudtaget förstår jag inte hur lite man gör i Sverige för att korrigera snedsitsar, täcka till kryphål och stoppa bidragsfusk som alla verkar känna till men ingen gör något åt. Vi måste alla betala skatt men skatteinkomsterna bör ju inte slösas bort.
     
  8. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Vinnare eller förlorare, Spanien gynnas i alla fall ekonomiskt av dubbelbeskattningsavtalet. Frankrike, som har ett annat dubbelbeskattningsavtal, gynnas också ekonomiskt. Visa ”svenska medborgare” som bor där betalar ingen SINK. För några år sedan försökte den dåvarande svenska regeringen omförhandla dubbelbeskattningsavtalet med Spanien. Inget intresse! Så länge man inte kan vinna några politiska röster kommer ingenting att förändras.
     
  9. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Ja då kommer vi till pudelns kärna. Vissa skattebetalare får betala för andras sjukvårdskostnader i bl.a. Spanien p g a ett dåligt skrivet avtal.
     
  10. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Låt oss slå fast att de svenska pensionärer som bor i Spanien mer än sex månader skall betala skatt där. Dessa pensionärer täcker via skatten sina sjukvårdskostnader i Spanien. Svenska skattebetalare får betala sjukvårdskostnaden för pensionärerna EN GÅNG TILL via det system som gäller i Europa. Det spelar ingen roll om pensionären är svensk medborgare eller ej.
     
    Last edited by a moderator: 31 juli 2015
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    En sanning med modifikation. Jag skulle vilja kasta om ordningsföljden.

    Tack vare EU kan personer (oavsett medborgarskap) med rätt att bo i ett EU-land bosätta sig i ett annat EU-land som pensionär under förutsättning att det EU-land där vederbörande varit längst socialt försäkrad utfärdar ett intyg och härmed betalar schablonbeloppet till bosättningslandet.

    Utan detta kan en pensionär inte kräva rätt till bosättning utan att övertyga myndigheterna att sjukvårdsfrågan är löst på annat sätt.

    Att en i Spanien fast bosatt pensionär i princip är skatteskyldig där är det normala.

    Detta förändrar inte min inställning till att det inte är korrekt att vissa skall vara befriade från SINK men att schablonbidraget för dessa skall betalas av andra.
     

Dela sidan

Laddar...