Fryser inomhus på Costa Blanca trots luftkonditionering

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av Minerva, 6 februari 2016.

  1. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Jag har nu bott fyra månader i Guardamar och är nöjd eller tom mycket nöjd med det mesta, men har problem med kylan inomhus nu på vintern. TROTS att jag har luftkonditionering med värme och betalar mycket.

    I Sverige frös jag UTOMhus praktisk taget hela året, nu fryser jag INOMhus.
    Jag har bott med luftkonditionering i USA i herrans massa år och aldrig har varken betalat lika mycket för a/c uppvärmning eller frusit så fördärvat.

    Värmen inne är ojämn fördelat och känns inte alls varm. Termometern säger att det är nästan 20 grader vid dörren till vardagsrummet (till vems nytta? skall jag ställa fåtöljen vid ytterdören?), men bara 18.5 i köket (4 steg från vardagsrummet) och 17 i sovrummen. Hur fan kan man bygga så taskigt?
    För det är väl dåligt byggt, eller?

    Och värre än är att jag känner mig som om det varit mycket kallare än termometern visar. Varmaste dubbla tröjor och långkalsonger hjälper, men mina händer är iskalla.

    Blir nog tvungen att flytta till varmare trakter. Men blir Kanarieöarna bättre?
     
    Last edited: 6 februari 2016
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Los Suecos

    Los Suecos Känd medlem

    Blev medlem:
    2 mars 2015
    Inlägg:
    415
    Mottagna gillanden:
    297
    Svar på sin fråga... Ja, det är bättre klimat på Kanarieöarna, varmare på vintern och svalare om sommaren.

    Men..... vi tog steget att flytta från Kanarieösrna till Costa Blanca, trots klimatet.

    Vi prioriterade lite annorlunda.
     
  4. erkki

    erkki Känd medlem

    Blev medlem:
    26 september 2014
    Inlägg:
    1.034
    Mottagna gillanden:
    123
    Hej du måste ha väldigt fuktigt inne för det är fukten man fryser av .Dåligt byggt ja det vet jag inte men nyare hus är inte bättre byggda för vi har tillsyn av en helt ny lägenhet som är så jävla kalt när vi kommer dit som jag har skrivit förut så bör man titta på bostad här vintertid så märker man skillnaden sen vet jag inte om du bor nära havet för där är det alltid mycket kallare så prova och kör ac på avfuktning om det går jag har en separat och den avger även värme men jag väntar bara på sommaren när det blir 30 grader då trivs ja
     
  5. Anca

    Anca Aktiv medlem

    Blev medlem:
    4 augusti 2013
    Inlägg:
    607
    Mottagna gillanden:
    142
    Ja inte enkelt att svara på utan att ha varit där men hur ser fönster och dörrar ut?
    Drar det mycket?
    Känns som att du får värma upp ny luft hela tiden.
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. mixt

    mixt Känd medlem

    Blev medlem:
    3 november 2014
    Inlägg:
    1.001
    Mottagna gillanden:
    276
    Stackare!! Känner igen problemet. Det finns förstås många trådar om detta, men jag skulle vilja säga några saker utan att veta hur just du har det:

    --> Stengolv funkar inte på vintern. Lägg in laminat. Jag tror att det finns lite tjockare plast som används mellan laminatskivorna och stengolvet för att öka på isoleringsförmågan.

    --> Taket, om du inte har ett innertak så sätt in ett och isolera det ovanifrån med 50 mm. Har du redan innertak, kolla om det går att isolera det utan att ta ner det. I Sverige finns ju lösningar för att "spruta" in isolering ovanför innertaket. Vet inte hur det är i Spanien.

    --> Kvaliten på fönstren är avgörande för inomhusklimatet

    --> Skaffa en rullbar avfuktare, åtminstone för sovrummet. Nästan lika viktig som som att ha AC.

    Själv har jag ingen AC ännu och kör med gasvärme som sprutar ut rejält med fuktig, bastuliknande värme. Funkar utmärkt så länge den är på, men slår man av den sjunker temperaturen snabbt. Jag vet inte riktigt hur det skulle funka med kombinationen av gasvärme och AC.

    --> Sovrum i norrläge är kallare.

    --> Man kan ju också krympa boendeytan om det är möjligt, precis som man gjorde i Sverige förr i tiden. Dvs koncentrera värmen till en mindre yta.


    Några spillda bönor. Hoppas det är till hjälp.
     
  8. Ottsch

    Ottsch Medlem

    Blev medlem:
    18 april 2014
    Inlägg:
    42
    Mottagna gillanden:
    4
    Vi har satt upp kraftiga gardiner från IKEA längs 10 m fönsterparti från tak till golv - dvs utan 2-cm springan mot golvet. Benvärmare och omslutande dunfyllda fotsockor kompletterat med fotpall - kan med se TV hela kvällen. Fleecetröja och sjalar hjälper till.
    I badrummet finns ett direktverkande strål-värmeelement vilket uppskattas av hustrun.
    Själv går jag inte upp ur sängen förrän solen når mitt Orrberg dvs balkongen för en morgonkopp te.
    2 gr tapp mellan rumen är helt i sin ordning.
    Sedan får man njuta av dagens sol.
     
  9. Louis

    Louis Aktiv medlem

    Blev medlem:
    7 februari 2013
    Inlägg:
    593
    Mottagna gillanden:
    57
    Kan hålla med dig Minerva,Costa Blanca på vintern är no no om du vill ha samma inomhusklimat som i Sverige dvs ej dragigt,varma golv och väggar,för det är det som gör att det känns som ett ishotell

    Byggnadssättet i Spanien har ju ingen isolering och vindpapp i väggar utan enbart sten överallt och då får man gå i ulltofflor,sitta med filtar om sig osv.

    Jag själv vistas aldrig i Spanien mellan dec-mars då jag vill ha jämn varm temp på 21 gr inomhus
     
  10. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Tack alla snälla för förtröstan och goda råd. De borde hjälpa. I alla fall något.

    Prioriteringar, Los Suecos, håller med. Jag övervägde att flytta direkt till öarna, men beslutade mig att försöka bo på fastlandet ett tag åtminstone för att hinna uppleva så mycket av Spaniens kulturella härligheter som jag fortfarande orkar. Men har tyvärr allt sämre blodcirkulation och är känslig för fuktig kyla.

    Fuktigt, erkki du har nog rätt. Avfuktare har jag ingen erfarenhet med, men skall prata med mäklaren som jag hyr genom. Och ja, jag bor ganska nära havet (dryggt en halv kilometer, men det finns en skog, piniada, emellan) och direkt över floden Segura. På fjärde våningen med vacker utsikt åt alla håll, men också stormvindar och kanske fukt.

    Fönster, Anca, mixt och Ottsch, skulle nog vara större problem om jag inte hade jalusier på alla förutom köksfönster, som är minst, och inte drog ner jalusier så fort solen går ner. Skall pröva att installera en gardin i köksfönster.

    Dessutom har jag tänkt på att i USA, när jag hyrde, rengjorde ägarpersonalen luftkonditioneringsfilter varje månad och bytte ut dem en gång om året. Här i lägenheten? Vem vet när man sist rengjorde filter, om någonsin.

    Jag hyr bl.a, för att slippa befatta mig med något underhåll. I USA och i andra länder (förutom Sverige, där man fick anlita Fixar Hans och vänta på reparationer) uthyrarna ombesörjde allt, inklusive bytte glödlampor. Jag skulle mycket hellre betala mer i hyran för att slippa vara en gör det självare (som jag inte har varken anlag eller erfarenhet med), men servicenivån i Europa är urusel, tyvärr.
     
    Last edited: 7 februari 2016
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. erkki

    erkki Känd medlem

    Blev medlem:
    26 september 2014
    Inlägg:
    1.034
    Mottagna gillanden:
    123
    Hej Minerva prova och köp torrbollar på Kina affär och se om det hjälper .och det är väldigt viktigt att rengöra ACn men det skall väl inte du behöva göra
     
  13. erkki

    erkki Känd medlem

    Blev medlem:
    26 september 2014
    Inlägg:
    1.034
    Mottagna gillanden:
    123
    Hej det är inte större problem att ha 21gr inomhus här det beror på vad man har köpt och inte tänkt på att det även är vinter här men utan snö för ofta kommer folk hit och köper sommar tid och tänker inte på detta sen om man hyr är det en annan sak då kan man inte göra så mycket thumb
     
  14. Sharky

    Sharky Känd medlem

    Blev medlem:
    28 februari 2011
    Inlägg:
    1.520
    Mottagna gillanden:
    355
    Dina problem känns igen delvis , men vi har det torrare och lite varmare i Almeria provinsen
     
  15. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Torrbollar? Spännande, ty jag aldrig hörde om sådana.
    AC, ja, ägaren lämnade broschyrem om hur man sköter det, så han förväntar sig nog att hyresgästen skall sköta det. Det finns en innedel ovanför innetaket i gästbadrummet och en yttre två våningar upp på hustaket. Perfekt! Just det har jag nog drömt om hela livet - att som 70plusare klättra på taket och egenhändig reparera ac i Spanien!

    Jag borde nog börja dricka mera rödvin (just nu har jag problem att avsluta en öppen flaska inom två veckor, med vitt vin går det ännu värre, och jag dricker varken öl eller något starkare), det förbättrar nog cirkulationen, så jag kanske fryser mindre och irriterar mig mindre över dålig service och höga ac räkningar. :tummenupp:
     
    Last edited: 7 februari 2016
  16. pea

    pea Ny medlem

    Blev medlem:
    16 januari 2016
    Inlägg:
    44
    Mottagna gillanden:
    0
    Thailand från Dec till Mars är kanon Minerva, och billigt ;-)
    Rekommenderar Hua Hin.
    Men fram i Mars blir det hett och läge att dra till Spanien.
    Min plan framöver är Sverige Juli-Aug, Spanien Sept-Nov, Thailand Dec-Mars och Spanien April-Juni.
     
  17. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Trevligt plan. Tyvärr har jag två katter, som jag redan fraktade halva världen runt (USA, Mexiko, Belize, Karibien (mest Puerto Rico och USVI), Sverige, Spanien. Fyra långflyg per år vore för mycket både för dem och för mig.

    Jag har bott i tropikerna i dryggt ett decenium och skulle helst bo i Karibien igen, året om, men sjukvården i Europa är kanske inte bättre men pålitligare. Och det behöver jag numera - och med åldern blir det tyvärr inte bättre. Det är jobbigt att åldras: friheten blir mer och mer begränsad. Men att flytta till Kanarieöarna klarar jag nog fortfarande, när det skulle behövas. :)
     

Dela sidan

Laddar...