Skatt på pension?

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av SatuJ, 16 mars 2013.

  1. SatuJ

    SatuJ Ny medlem

    Blev medlem:
    22 november 2011
    Inlägg:
    66
    Mottagna gillanden:
    0
    Ju mer jag läser desto mer förvirrad blir jag. Hjälp...
    Jag flyttar till spanien helt o hållet

    Om min pension i Sverige blir 15000kr/mån, så ska jag skatta 25% sinkskatt,dvs 3725kr eller hur? är det på varje månadsutbetalning?

    Sen ska jag bli beskattad i Spanien. Hur stor är den skatten, och beräknas den på min totala årsinkomst ( pension)?

    Min årliga pension blir alltså 180 000 sek, 60% ska betalas maj/juni, resterande i okt/nov. Dessa pengar får jag sen tillbaka ifrån Skattemyndigheten i Sverige, eller?
    Det betyder att jag måste spara ihop pengar till skatten i spanien, på mina i sverige skattade pensionspengar, eller?

    Jag tror jag har läst allt om skatt, på detta forum, i olika artiklar på nätet, men blir ändock inte klok på det...
    Nån som kan förklara detta för en "idiot" som jag
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Anna Malaga

    Anna Malaga Ny medlem

    Blev medlem:
    31 maj 2011
    Inlägg:
    349
    Mottagna gillanden:
    11
    Ja, du ska betala SINK pâ 25%. Ja du ska betala skatt i Spanien. Ja du fâr tillbaka den spanska skatten av skatteverket. Hur stor din spanska pension blir beror pâ hur mycket du tjänar och om du är gift eller ogift.
     
  4. SatuJ

    SatuJ Ny medlem

    Blev medlem:
    22 november 2011
    Inlägg:
    66
    Mottagna gillanden:
    0
    Tack Anna....beror det på om jag är gift eller inte? *ler*. Handlar det om typ 50 000 eller 5000kr, tänker att om jag ska betala 20% till på mina pensionspengar, så är ju den ca 36 000 till, som jag ska ut med. Och det är ju en hel del. Hur kan man få reda på det?
     
  5. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    SatJj, antag att du hart en grundpension från Pensionsmyndigheten på 10.000 SEK samt en privat pension på 5.000 SEK. Skatten är inget bekymmer, den drar Skatteverket innan du hunnit se pengarna. På grundpensionen gör man ett man grundavdrag och därför blir SINK mindre än 25%. På den privata pensionen ges ingen pardon, där drar Skatteverket 25%.
    Inkomsten som skall deklareras i Spanien är den före skatt, i detta fall 15.000 SEK omräknat till Euro. Räkna med 10 - 12% skatt på 15.000 SEK. Vi har betalt skatt vid ett tillfälle i stället för två, man väljer själv. Den 30 juni drar Haciendan först gången. Då skickar man kopia på den spanska deklarationen plus kopia på kvittot till Skatteverket. Inom en vecka har Skatteverket satt in den skatt som dragits på ett konto som du meddelar Skatteverket.

    Vi som gjort oss av med den svenska medborgarskapet slipper denna cirkus, Sverige drar ingen skatt på oss. Det enda man kan beskatta är utdelningar på aktier i Sverige, då drar man 15%. Å andra sidan måste Spanien kompensera för detta onödiga utlägg.
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Bara en kort fråga. Stämmer detta påstående " På den privata pensionen ges ingen pardon, där drar Skatteverket 25%." Om det är så vilken artikel i svensk-spanska avtalet är då tillämplig?
     
  8. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Last edited by a moderator: 18 mars 2013
  9. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Hm,
    Jag har alltid trott att det endast varit på de pensioner som pensionsmyndigheten har hand om som man tar ut SINK i Sverige, dvs privata pensioner = ingen SINK men oftast beskattning i bosättningslandet. (Det är väl därför som Portugal är intressant för personer med stora privata pensioner)

    Hur Sverige ska beskatta privata pensioner har ju pensionsmyndigheten inte med att göra, varför länkarna inte kan ge något besked om detta

    Hur privata pensioner ska beskattas för svenskar i Spanien torde framgå av skatteavtalet Sverige – Spanien. (Den som vill läsa detta kan hitta avtalet genom att gå in på www.skatteverket.se och i sökrutan skriva ”skatteavtal Sverige- Spanien”. Se särskilt art XVIII och XIX p 2)
     
  10. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Vi har tjänstepension från Alecta och denna pension har beskattats med 25% SINK. Portugal har valt avsäga sig sin beskattningsrätt på tjänstepension, samt på kapitalinkomster. För svenska pensionärer med hemvist i Portugal enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal innebär detta att svensk tjänstepension från enskild tjänst, som enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal inte beskattas i Sverige, kommer att bli helt skattefri. Andra pensioner, exempelvis allmän pension enligt socialförsäkringslagen och privata pensioner beskattas inte i Portugal utan endast i Sverige.
     
    Last edited by a moderator: 18 mars 2013
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    En tjänstepension räknas inte till privata pensioner. Min reaktion var bara den att SINK utgår inte på privata pensioner som det stod i tidigare inlägg.

    Kanske bäst att inte blanda in Portugal eftersom Sveriges skatteavtal med Spanien är annorlunda än det med Portugal
     
  13. Sharky

    Sharky Känd medlem

    Blev medlem:
    28 februari 2011
    Inlägg:
    1.520
    Mottagna gillanden:
    355
    Fattar Nada om sink. Men en fråga : Om man tar en svenk pension t.ex. 15000 kr i månaden innan skatt. Vad får individen ut i Sverige , respektive i Spanien.
    Mellan tummen och pekfingeret , skatten varierar ju mellan olika kommuner i Sverige.
     
  14. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Jag tror att man först måste känna till vissa saker för att kunna göra jämförelser och fatta rätta beslut.

    Här några punkter

    Ska du skriva ut dig ur Sverige och skriva in dig i Spanien?

    Är du skriven i Sverige betalar du skatt i Sverige – samma som du nu har - och ej i Spanien. Detta innebär att du i princip inte kan vistas obegränsad tid i Spanien utan måste resa till Sverige varje år.

    Är du skriven i Spanien betalar du skatt i Sverige och skatt i Spanien. Skatten i Spanien kan du få tillbaka från svenska skattemyndigheter.

    Eftersom skatten i Spanien oftast/alltid är lägre än den i Sverige innebär detta att din slutliga skatt är den du betalat i Sverige.

    Problemet som uppstår är att du under en tid måste ligga ute med pengar som du betalt till spanska skattemyndigheter. (SolenLyser vet hur man snabbast ska få tillbaka den spanska skatten från den svenska skattemyndigheten).

    Under vissa villkor kan du slippa ifrån att betala samma skatt som du nu betalar i Sverige. Du måste i så fall söka om att få betala en Särskild INKomstskatt (SINK) hos svenska skattemyndigheten.

    Ett av villkoren är att du inte har någon permanent bostad kvar i Sverige. (Har du barn kan du ju skriva över den och använda den som sommarbostad om det inte blir för dyrt och om det inte finns andra problem med förfarandet).

    En SINK innebär att du istället för vanlig skatt i Sverige betalar något mindre än 25% (efter justering) på din pension. SINK-en dras som källskatt, dvs det belopp som du får ut är nettobeloppet. (Har du privata pensioner dras ingen skatt på dessa i Sverige).

    Med andra ord: Din slutliga skatt blir mindre än 25%.

    Detta först efter att du betalt skatt till spanska skattemyndigheten och därefter fått tillbaka denna från svenska skattemyndigheter. Du måste ligga ute med pengar, som du betalt som spansk skatt under en viss tid men som jag redan skrivit ovan finns det möjligheter att begränsa denna tid.

    Det finns mycket skrivet om SINK på forumet, men jag hoppas att detta hjälper dig något. Andra forumsmedlemmar som kan mer om skattefrågor än jag kan kanske komplettera det hela. Kolla gärna på www.skatteverket.se Där finns mycket om SINK och utlandsboende.
     
  15. SatuJ

    SatuJ Ny medlem

    Blev medlem:
    22 november 2011
    Inlägg:
    66
    Mottagna gillanden:
    0
    Tack snälla ni, nu är det lite klarare. Kommer ju att bli resident i spanien. Men tanken på att bli spansk medborgare är ju lite lockande. Vi får ta oss en funderare på det.
     
  16. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Hittade detta:

    Ingen skatt för svenska pensionärer i Frankrike

    "En appellationsdomstol i Marseille har slagit fast att en svensk pensionsförsäkring inte får beskattas i Frankrike, förutsatt att pengarna tas ut under ett visst antal år, vilket är mycket ovanligt i Frankrike där normen snarare är livslånga utbetalningar. Resultatet av skattedomen blir därmed att utflyttade svenska pensionärer i princip får skattefrihet i Frankrike."
     
  17. Iso

    Iso Ny medlem

    Blev medlem:
    27 juli 2011
    Inlägg:
    26
    Mottagna gillanden:
    0
    Brukar kolla på denna sidan som har bra info per land vad gäller skatt. tex spanien

    http://www.sparsamskatt.se/lander/Spanien

    Lite utdarg gällande skatt:

    och

    Grattis till alla Svenska pensionärer i Frankrike också;

    http://www.di.se/#!/artiklar/2013/3/19/frankrike-fristad-for-pensionarer/
     
  18. Loikkari

    Loikkari Ny medlem

    Blev medlem:
    4 april 2013
    Inlägg:
    3
    Mottagna gillanden:
    0
    Hola!

    I skatteavtalet skrivs det, citat:

    Bestämmelserna i denna punkt tillämpas endast beträffande per-
    soner som är medborgare i den avtalsslutande stat från vilken ut-
    betalning sker.


    Citat slut.

    Hur blir det för en person som får sitt pension utbetalt från Sverige, men är Finskt medborgare? Slipper man skatt helt o hållet då?
     
  19. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Finska medborgare betalar skatt i Finland. Skattmasen är internationell, man kommer inte undan...
    inte så lätt iaf.
     
  20. Loikkari

    Loikkari Ny medlem

    Blev medlem:
    4 april 2013
    Inlägg:
    3
    Mottagna gillanden:
    0
    Tack för svaret.
    OK, det låter ju bra, för Finland beskattar inte pensioner som är intjänade genom privata arbetsgivare! Endast statliga pensioner beskattas även om man flyttar ut. (jobbat som tjänsteman, för staten som t.ex tullman, polis, etc.)

    Det här ska jag undersöka vidare.

    TS: verkar ju komma därifrån med, namnet antyder på det i.a.f
     
  21. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    "Hur blir det för en person som får sitt pension utbetalt från Sverige, men är Finskt medborgare? Slipper man skatt helt o hållet då?"

    Jag känner en person född i Finland, huvudskaligen har jobbat i Sverige men som nu bor i Spanien. Hade både svenskt och finskt medborgarskap. SINK-skatten på pensionen från Sverige slapp personen betala genom att göra sig av med det svenska medborgarskapet. Spanien vill ha skatt oberoende av från vilket land inkomsterna kommer.
     
    Last edited by a moderator: 5 april 2013
  22. Loikkari

    Loikkari Ny medlem

    Blev medlem:
    4 april 2013
    Inlägg:
    3
    Mottagna gillanden:
    0
    Hur mycket är skatten i Spanien då? För minns jag rätt var det runt 15 %

    Men iallafall är det ett alternativ att fundera på! thumb

    Om det finns någon här på forumet som får sitt pension utbetalt från Sverige, men är Finskt medborgare samt har "flyttat" till Spanien, dela gärna dina kunskaper till Oss.
     
    Last edited: 8 april 2013

Dela sidan

Laddar...