Värt att veta för många, gällande PASS

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av Calderon, 15 oktober 2014.

  1. Calderon

    Calderon Medlem

    Blev medlem:
    23 oktober 2013
    Inlägg:
    192
    Mottagna gillanden:
    2
    Hej, fick just i veckan veta av min man att hans pass inte har giltighet för vår hemresa i mars (passet går ut i februari)
    Mailade passpolisen och frågade vad som gällde, om man sökte nytt pass nu, kunde man då fixa fullmakt till nån som kunde hämta ut och ta med sej ner ?
    Eller kunde man åka på enbart nationellt ID-kort ??
    JAG FICK SVARET att nationellt ID borde räcka enligt Schengenavtalet, men ytterst var det flygbolaget /KAPTENEN PÅ DET FLYG SOM MAN SKULLE MED SOM VAR AVGÖRANDE.
    Alltså så mailade jag -i detta fall Norwegian- och frågade. Hade kunnat ringa men var intresserad av att få svaret svart på vitt.
    Till min glädje fick jag ett positivt svar från Norwegian, så nu slipper han stressa för att söka pass som han ändå inte hinner lösa ut, utan det skulle ha måst gå till Torreviejas konsulat för uthämtning och med ett portopåslag på 150sek.
    Så här svarade Norwegian:

    " Tack för att du tog kontakt med Norwegian.
    Du kommer inte ha några problem att resa in på ett nationellt ID kort som är utfärdat av polisen.

    MVH / Kind Regards,
    Jennifer
    Contact Centre "
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Kanske kan var värt att påpeka för dem som inte känner till det. Nationellt id-kort ansöks hos polis och ambassad och är således inte körkort etc. Med nationellt id-kort kan man resa inom Schengen-länderna.
    Däremot tillåter inte Sverige utresa ur Sverige utan pass. Detta har tagits upp inom EU och Sverige har anmälts för brott mot EU-regler.
     
  4. Calderon

    Calderon Medlem

    Blev medlem:
    23 oktober 2013
    Inlägg:
    192
    Mottagna gillanden:
    2
    Tack Carl, det var ju verkligen ett intressant och VIKTIGT tillägg !!
     
  5. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Menar du att nationellt ID-kort inte jämställs med pass vid utresa ur Sverige?
    rocio
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Det gick lite snabbt på morgonen. Nästa gång får jag nog ta en kopp kaffe innan jag kommenterar.
    Sista stycket måste korrigeras. Man ska enligt EU-regler kunna resa med nationellt ID-kort inom alla EU-länder. Det är här som Sverige begränsar denna regel och kräver att resande till länder inom EU som inte deltar i Schengensamarbetet (t.ex. England) måste ha svenskt pass.
     
  8. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Ha, ha, jag hade hunnit dricka mitt morgonkaffe, det var därför jag reagerade. Jag använder nämligen mitt nat.ID-kort vid varje resa till Spanien och har alltså inte begått någon olaglig handling då :):).
    rocio
     
  9. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
  10. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Det är ju märkligt att vissa flygbolag isf anser sig sig stå över EU:s lagar och regelverk, om detta flygbolag är reg. i ett EU-land. Är det verkligen möjligt :confused:? Vad ska vi då ha lagar inom EU till, om dom ändå inte är tvungna att följas?
    rocio
     
    Last edited: 15 oktober 2014
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Jag håller med dig Rocio, men det hela verkar mera komplicerat än vad Cecilia Malmström en gång i tiden sa om fri rörlighet, nämligen att alla EU medborgare skulle kunna resa mellan alla EU-länder utan pass. Nu står det visserligen i EU upplysningar att Schengenmedborgare behöver inte ha eller visa upp pass eller nationellt idkort vid resor inom Schengen --- men måste kunna identifiera sig som Schengenmedborgare och för detta godtas oftast endast pass eller nationellt idkort (sic).

    Jag förstår också att flygbolag vill försäkra sig om att resanden är Schengenmedborgare annars kan bolaget få stå för kostnaderna för returresa om man inte kan identifiera sig.
     
  13. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    För den som vill gräva ner sig i problemet svenskt pass ej nationellt idkort - för att resa till vissa EU-länder.
    Kl 09.45 skickade jag nedanstående email till EU-upplysningen

    I er Ditt Europa – Resa – resehandlingar för EU-medborgare läser jag detta:
    Du måste fortfarande visa upp ett giltigt nationellt id-kort eller pass när du reser till eller från Bulgarien, Cypern, Irland, Kroatien, Rumänien och Storbritannien. Länderna är visserligen med i EU men tillhör inte Schengenområdet. Kontrollera före resan vilka handlingar du behöver för att resa till eller från något av dessa länder.
    Jag trodde att man kan resa inom HELA EU med pass eller nationellt id-kort och att endast Sverige mot EU-regler kräver pass vid utresa ur Sverige, alltså mot gällande EU-regler. Enligt vad jag förstått lär frågan om åtgärder mot Sverige för detta ligga i Bryssel. Tacksam för klarläggande

    Klockan 15.00 fick jag svar. Man kan inte klaga på snabbheten!

    Hej Carl,
    Tack för din e-post.
    Europeiska kommissionen är medveten om de svårigheter som vissa svenska medborgare har stött på när de velat lämna svenskt territorium för att resa till en annan EU-medlemsstat utanför Schengenområdet med ett svenskt nationellt identitetskort. Detta kan vara i strid med EU:s regler om fri rörlighet, särskilt artikel 4 i Direktiv 2004/38/EG.
    Du har rätt i att Europeiska kommissionen har tagit upp frågan med de svenska myndigheterna genom det så kallade EU Pilot-projektet. EU Pilot används som regel innan kommissionen tar det första steget i ett överträdelseförfarande enligt artikel 258 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.
    Sveriges regering publicerade ett pressmeddelande den 2 juli 2014. I pressmeddelandet informeras allmänheten om regeringens avsikt att införa ändringar i reglerna för att öka möjligheterna för svenskar att resa inom hela EU. Regeringen ämnar ändra passlagen så att man som svensk medborgare ska kunna resa även till EU-länder utanför Schengenområdet utan pass om man i stället har ett nationellt identitetskort. Pressmeddelandet finns att läsa här:
    http://www.regeringen.se/sb/d/18769/a/243430
    De svenska myndigheterna har kungjort att ändringar i artikel 5 i passlagen (1978:302) föreslås i ett utkast till en lagrådsremiss. Då Lagrådets yttrande inhämtats kommer Justitiedepartementet att avfatta lagförslaget som kommer att överlämnas till riksdagen för behandling under hösten. Ändringarna ska träda i kraft den 1 april 2015.
    För mer information om lagförslaget och om nuläget råder vi dig att kontakta Justitiedepartementet i Sverige:
    http://www.regeringen.se/sb/d/1667
    Precis som du läst på Ditt Europa-portalen måste du fortfarande visa upp ett giltigt nationellt id-kort eller pass (obligatoriskt för svenska medborgare) när du reser till eller från Bulgarien, Cypern, Irland, Kroatien, Rumänien och Storbritannien. Med citatet ”Kontrollera före resan vilka handlingar du behöver för att resa till eller från något av dessa länder” menas att det bland annat lönar sig att ta reda på vilka typer av id-kort som är giltiga.
    Kommissionen är inte medveten om någon lagstiftning som liknar den svenska lagen och som skulle förhindra medborgare i ett EU-land att lämna sitt territorium med ett giltigt nationellt ID-kort för att resa till ett EU-land utanför Schengen.
    Mer information om svenska resehandlingar finns hos Riksdagens EU-upplysning. Där finner du även en länk till den svenska passmyndigheten (polisen) om du har fler frågor om pass eller nationellt ID-kort:
    http://www.eu-upplysningen.se/Du-i-EU/Resa-i-EU/Pass-id-kort-och-visum/
    Vi hoppas att du finner den här informationen användbar. Kontakta oss gärna igen om du har ytterligare frågor.
    Med vänliga hälsningar,
    EUROPE DIRECT kontaktcentrum
    http://europa.eu - din genväg till EU!
    Friskrivningsklausul
    Vänligen notera: den information som tillhandahålls av EUROPE DIRECT är inte juridiskt bindande.
     
  14. EstherL

    EstherL Ny medlem

    Blev medlem:
    24 juni 2014
    Inlägg:
    6
    Mottagna gillanden:
    0
    kan tillagga att jag flygit Malaga-Goteborg direktflyg med det bolag som flog strackan innan Norwegian (s-nagonting..??) med enbart svenskt korkort. ringde innan och kollade och det gick bra, trots att de fragade efter passet iallafall I check-in. sa att jag ringt i forvag och da var det Inga problem. detta var dock 2008.

    ingen som har tips pa hur jag kan smuggla in min dotter i sverige med ogiltigt pass...? maste aka till Madrid nasta vecka....
     
  15. Noman

    Noman Medlem

    Blev medlem:
    31 december 2012
    Inlägg:
    655
    Mottagna gillanden:
    8
    Jag har åk många gånger från Gbg senaste året utan bagage och inte behövt visa leg överhuvudtaget.... Däremot vid boarding på hemvägen.
     
  16. DiBo

    DiBo Aktiv medlem

    Blev medlem:
    14 juli 2013
    Inlägg:
    522
    Mottagna gillanden:
    68
    Det kan fungera hur bra som helst, men man är skyldig att med pass, eller inom "Schengensvängen" med internationellt ID, kort kunna legetimera sig och kan också bli nekad ombordstigning om detta inte finns med. Ofta om man reser med handbagage (gäller ej Ryan) så kan man gå direkt till gaten och där kan de ibland be om pass/internationellt ID. Har även åkt från ALC och andra flygplatser inom Schengen utan att visa något annat dokument än boardingkort.
    Bäst att vara bereddd i alla fall...
     
  17. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Iofs sà kan de ju kräva lite vad de vill eftersom det är privata aktörer. De kan ju i princip kräva att du màste ha ett giltligt A körkort för att fà resa med dem. EU reglerna är ju bara vad som gäller för att resa mellan länder, inte för att resa med ett spec. bolag ));)
     
  18. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Vad finns det för skäl till att man har ID-handlingar och Pass? Börja med att titta på denna video:
    http://www.youtube.com/watch?v=DqHEYR8WVO0&feature=youtu.be
    Av någon outgrundlig anledning följer inte alla länder Schengenavtalet. Avtalet föreskriver bl.a. att alla som kommer utifrån EU skall registreras i landet där de anländer och deras fingeravtryck skall lagras i en gemensam Europeisk databas för utbyte.
    Många av de som med båt anländer till Italien och Spanien släpps således fria och tillåts resa vidare, främst till Tyskland och Sverige där man har mer ”tolerans och respekt”. Den som hört talas om ebola har således skäl att känna sig orolig.

    Jag skulle helst se att Schengen skrotades och att kontrollen av nationella ID-handlingar/Pass återinfördes. Som det är idag kan ett sällskap i bil passera Öresundsbron fylld med automatvapen, på grund av att passpolisen känner rädsla för individerna i bilen. Det är skrämmande! Kolla videon en gång till!
     
    Last edited by a moderator: 16 oktober 2014
  19. Minerva

    Minerva Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2011
    Inlägg:
    179
    Mottagna gillanden:
    20
    Jag flyger överallt från Kastrup, alltså Danmark. Sverige lämna jag med tåg till Kastrup och där ingen frågar vare sig om pass eller ID kort. Ingen frågar överhuvudtaget inte om något förutom tåg biliett. Alltså kan man lämna Sverige utan pass om man åker tåg eller bil. Men på färjan till Polen från Ystad fråhade de om passet.
     

Dela sidan

Laddar...