Spanienforum.se - Flytta till Spanien  

Gå tillbaka   Spanienforum.se - Flytta till Spanien > Övrigt - Ordet är fritt

Övrigt - Ordet är fritt Diskussioner om allt annat som inte passar in de övriga kategorierna.


Samarbeten

 
Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1 (permalink)  
Gammal 2008-04-04, 08:18
peppys avatar
Juniormedlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Inlägg: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rykteskraft: 15
peppy is a jewel in the rough
Wink Vad är typiskt svenskt?

Vad är typiskt svenskt? Finns det en svensk identitet, ett svenskt nationalkynne? Språket, matkulturen, gemensamma värderingar, eller vad?
Lite kul att se på vad som är typiskt svenskt när det gäller resor också, vad är svenskt när det gäller hur medelsvensson beteer sig utomlands?
Svara med citat
  #2 (permalink)  
Gammal 2008-04-04, 19:47
SolenLysers avatar
Veteranmedlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Teneriffa
Inlägg: 1 901
Images: 16
Thanks: 110
Thanked 988 Times in 492 Posts
Rykteskraft: 234342
SolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond repute
Detta är ett riktigt tråkigt tema. Jag har varit stolt att vara svensk men när, med liket med DDR, kulisserna har börjat falla och den bistra verkligheten trätt fram, har jag tvingats ompröva mina känslor. Jag talade idag med en person anställd på en asesería angående att byta medborgarskap och hur mycket det skulle kosta. Hon tyckte jag var konstig som inte ville bo i Sverige där man inte behövde arbeta och ändå kunde leva gott. Jag påpekade att det var jag hade varit med att betala kalaset men numera tröttnat på det. Svensken i gemen har inte förändrats och tycker det är bäst att vaggas från vagga till graven och detta är troligen det som kommer att sänka Sverige i avgrunden.
Eftersom en svensk vet att Sverige är bäst, säger han altid utanför murarna: "-Så här gör vi inte i Sverige"
Svara med citat
The Following User Says Thank You to SolenLyser For This Useful Post:
  #3 (permalink)  
Gammal 2008-04-04, 21:07
lundins avatar
Seniormedlem
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 100
Images: 3
Thanks: 4
Thanked 4 Times in 4 Posts
Rykteskraft: 24
lundin is a jewel in the rough
typiskt svenskt

Den typiske svensken är storväxt, blond och blåögd och har yllemössa på vintern. Han är av naturen blyg, tillbakadragen, seriös, företagsam och skrattar inte gärna åt sig själv, utan tar sig själv på största allvar. Han är även starkt vanebunden; varje morgon går han upp 05:30 för att ge sig själv tid att läsa morgontidningen. Detta innebär även att svenskar läser långsamt, eftersom arbetsdagen inte börjar förrän 08:00.

Vid sidan av sig själv är svenskens största intressen pengar, sitt jobb, sitt hem, ishockey och sin familj (i den ordningen). Han älskar dessutom djur - framförallt hundar - och ägnar timmar åt att cykla runt i skogen, släpandes på en stor schäfer.

En svensk har kvar sina egna tänder. Han är vanligen punktlig, ärlig, pålitlig, renlig och laglydig. Ett typexempel på det senare syns vid övergångsställen. Oavsett väder står svensken kvar och väntar på att ljuset skall slå om. Han blir hellre genomblöt än att han går över en tom gata mot röd gubbe. Ytterligare exempel är att svensken alltid använder bilbälte, aldrig kör berusad, alltid betalar tv-licensen, vanligen lämnar in deklarationen i tid, ofelbart har två plastpåsar när han rastar hunden och aldrig badar efter klockan 22:00.

Typiskt för svensken är även att han är mycket försiktig och sällan gör något impulsivt och spontant (möjligen undantaget att nysa): för honom är alla val en fråga om liv eller död. Ta som exempel något så enkelt som att köpa ost. Där andra européer tar vad som verkar passa kan en svensk provsmaka minst tio olika ostar innan han beslutar sig för att köpa ett halvt hekto Brie. Det är denna försiktighet som hindrar honom från att huvudstupa kasta sig in i ett äktenskap. Istället väljer han ut en kvinna med vilken han lever i ett par år, skaffar barn och först då - om hon fortfarande verkar OK - friar han.

Apropå äktenskap har svenska män inte mycket gemensamt med övriga europeiska män. Allt som en hemmafru kan göra, kan han göra bättre - från matlagning och diskning till att sy i knappar och stoppa strumpor. Det är faktiskt så att allt i hemmet (amning möjligen undantaget) delas jämnt.

Svensken tycker också om att vara välinformerad och ser allmänbildning som en dygd. Han ägnar timmar åt att hitta så mycket information som möjligt om saker som kärnkraft, U-länders ekonomi, luftföroreningar, Sydafrika och tusenfotingens sexuella preferenser. Han uppvisar även intresse för sin grannes namn och yrke, huruvida vissa ölsorter borde förbjudas och dylika trivialiteter.

De flesta svenskar är fanatiska när det gäller att hålla sig i trim. De spenderar regelbundet veckosluten springandes genom närmsta skog eller på en cykel fastbultad i källargolvet. Med tanke på hälsan har svensken slutat med nikotin, socker, kaffe på kvällarna och umgänge med främlingar. Han går även alltid till sängs före 22:00.

Den kanske mest fascinerande egenskapen hos en svensk är hans känsla för jämlikhet. Alla måste vara och göra precis som alla andra. För att underlätta för denna jämlikhet har de flesta svenskar samma efternamn, om än med viss variation - Svensson, Nilsson eller Persson. (Majoriteten av svenska kvinnor heter Inga eller Ulla.) Svenskar är också jämlika lönemässigt, tack vare solidariska skattesatser som gör att svenskar tjänar olika mycket före skatt, men inte efter. De har dessutom samma smak vad gäller möbler och kläder, de tänker likadant, de kör Volvo och semestrar på Mallorca.

En riktig svensk vägrar dessutom erkänna att han har några fördomar överhuvudtaget. I svenska ögon finns det inga skillnader mellan svenskar och utlänningar, och trots att han saknar vänner av jugoslavisk, grekisk, turkisk, finsk, polsk och ungersk härkomst, är han övertygad om att det är väldigt liten skillnad mellan dem och svenskar - förutom deras namn, vanor, att de odlar grönsaker i vardagsrummet, att de alltid har knivar, rånar banker och pensionärer, snor jobb från äkta svenskar, förökar sig som kaniner, slår sina fruar och pratar svenska som någon med munnen full av gröt.

Slutligen älskar svensken solen och stillheten på landet, hatar köer, får en kick av att vara först på bussen, ogillar vintern, njuter av sex, tål inte zigenare, tror på vad Socialstyrelsen säger, tror inte på Gud, dyrkar Ingemar Stenmark, är patriotisk (har kalsonger med svenska flaggan på), går till systemet två gånger i veckan, firar jul hos sina föräldrar, läser engelska och blir, tveklöst, förolämpad av text som den här.
Svara med citat
  #4 (permalink)  
Gammal 2008-04-04, 21:14
Maria99s avatar
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 37
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rykteskraft: 17
Maria99 is a jewel in the rough
Svenskar är en alldeles speciell sorts potatis, som blygt och tyst sprider glädje och hemtrevnad med enkla medel och knog även i stenig jord. De är den rodnande sorten, lite avlânga och smala med utsökt smak som växer i smâ grupperingar med lagom avstând till varandra. Sällan bullriga om inte jordmânen varit lucker, för lätt och gödslad för dâ kan de bli lite runda och uppblâsta till formen med markanta ögon.
Sinnesvärlden är naturligtvis starkt förknippad till jorden och ârstiderna, men vid kusten, där himmel och hav möts, ocksâ
till lânga resor, gränsöverskridande, kunskapslängtan, skön renhet. Under vinterhalvâret ligger de i dvala pâ frostsäkert djup och funderar pâ nya tekniska metoder för att ta sig vidare och förbättring utan att väcka uppmärksamhet och lyckas i regel förvâna hela världen med nya gröna kraftiga sticklingar ovan jord som ger skörd vid midsommartid dâ solen kommit tillbaka och ger färg och form ât alla i potatislandet.
Glädjeyran kan dâ inte beskrivas utan fester och högtider avlöser varandra under den korta sommaren och man firar jordens fruktbarhet och avslutar med havets röda kräftor som sägs ha en positiv inverkan pâ denna. Högtiderna firas med förkärlek i stämningsfulla fuktiga länder med en musik som pâminner om larvernas rytmiska borrande, potatisflugornas surrande och ett och annat vemodigt utdraget fâgelskrik. Livet är ju sâ kort.
Svara med citat
  #5 (permalink)  
Gammal 2008-04-04, 21:17
Rothies avatar
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 76
Images: 1
Thanks: 3
Thanked 4 Times in 3 Posts
Rykteskraft: 365
Rothie is a splendid one to beholdRothie is a splendid one to beholdRothie is a splendid one to beholdRothie is a splendid one to beholdRothie is a splendid one to beholdRothie is a splendid one to behold
Typiskt svenskt måste väl ändå vara att diskutera vad som är typiskt svenskt! Tror att typiskt svenskt är att så fort man får höra nån som talar svenska när man befinner sig utomlands, låtsas inte vara svensk och inte vilja ta kontakt med andra landsmän utomlands.
Svara med citat
  #6 (permalink)  
Gammal 2008-04-06, 20:29
davves avatar
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 90
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rykteskraft: 23
davve is a jewel in the rough
hehehe, det kan vara roligt det har, jag minns nar jag och min kanadensiska sambo var pa semester i brasilien for nagra ar sedan.
Vi gjorde en grupputflykt (nagot som jag inte gillar i vanliga fall) och det var dags for lunch. Min sambo ropade till mig och sa till mig att hon hade en òverraskning at mig och drog ivag med mig till ett bord fullt med folk. Naturligtvis var det en massa svenskar och hon trodde jag skulle bli jatteglad. Det blev jag ju inte, tvartom. Om jag ar utomlands sa haller jag mig sa langt bort ifran dem som jag kan.
En annan sak ar ju nar jag ar i Kanada med henne, da ar det roligt att fa kontakt med andra svenskar, men roligast ar att kunna smyg-lyssna pa vad de sager, for de tror ju att ingen fòrstar... hehehihi
Svara med citat
  #7 (permalink)  
Gammal 2008-04-06, 20:32
bettys avatar
Seniormedlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 159
Images: 2
Thanks: 18
Thanked 4 Times in 4 Posts
Rykteskraft: 3880
betty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond reputebetty has a reputation beyond repute
Mkt bra och aktuell artikel just om detta: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/...kel_820539.svd
Svara med citat
  #8 (permalink)  
Gammal 2008-04-07, 08:46
SolenLysers avatar
Veteranmedlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Teneriffa
Inlägg: 1 901
Images: 16
Thanks: 110
Thanked 988 Times in 492 Posts
Rykteskraft: 234342
SolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond reputeSolenLyser has a reputation beyond repute
Bra språkövning:

http://www.elpelao.com/letras/index.php?op=view&t=715
Svara med citat
  #9 (permalink)  
Gammal 2008-04-07, 20:24
Maria99s avatar
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 37
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rykteskraft: 17
Maria99 is a jewel in the rough
"Hacerse el sueco" vrickade tungan ett par gånger, inte lätt
Svara med citat
  #10 (permalink)  
Gammal 2011-05-12, 11:17
vadarsvenskts avatar
Nykomling
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rykteskraft: 0
vadarsvenskt is a jewel in the rough
Märkligt att den här tråden kommer upp först om man googlar "vad är svenskt".

Jag har börjat sammanställa youtube-klipp som säger något om Sverige på: YouTube - isthisswedishs kanal

Så om det är någon som läser det här för att den var ute efter just vad som är svenskt, kan ju titta in och kommentera.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are

Senaste trådarna
Latest 15 Posts Forum Author
stream barnprogram idag 10:24
Mallorca jonte26
Hårspray som funkar i Torrevieja?? igår 23:21
OK, jag ger mig in i leke...
Torrevieja Preciosa
Helt ärligt !! igår 18:18
Vaya, vaya....Perdona me!...
Torrevieja Preciosa
IS och Spanien... igår 09:21
Ska bara avsluta min OT-u...
Spanien mixt
Insamling av leksaker och julgodis... 2016-12-04 21:20
...till fattiga barn i To...
Torrevieja Preciosa
Fotboll - enorm skattesvindel 2016-12-04 21:07
Spanska Nyheter / Händelser Preciosa
Vackraste byarna... 2016-12-04 13:05
Semester i Spanien Kollifej
Fredagsmarknaden flyttar... 2016-12-04 10:09
...i febr-mars 2017. Vi f...
Torrevieja Preciosa
Söker elektriker 2016-12-03 23:57
Tjänster utföres/sökes! Kollifej
Bredband Nerja 2016-12-03 23:54
Nerja Ricber
Flygskatt på tapeten igen 2016-12-03 18:36
Flyg SolenLyser
Hjälp med tolkning/översättning av textsnutt 2016-12-03 18:00
Köpa och sälja fastighet Lesspåregn
LÅNGTIDSHYRA 2016-12-03 13:01
Torrevieja olympia
Puerto de Mazarron 2016-12-01 21:17
Murcia stasse
Husdjur på buss och tåg 2016-12-01 19:00
Leva och Bo i Spanien Minerva

Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.1.0 ©2007, Crawlability, Inc.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright © 2007-2015 SpanienForum
  Försäkringar i Spanien   Jobb i Spanien   Flytttransport till Spanien   Företagsregister   Fastighetsmäklare i Spanien   Spanien Annonser