Reflektioner efter ett år i solen....

Diskussion i 'Spanien' startad av pepino, 29 september 2014.

  1. pepino

    pepino Ny medlem

    Blev medlem:
    20 september 2014
    Inlägg:
    12
    Mottagna gillanden:
    3
    Ett år har gått och jag börjar kunna göra mig förstådd på spanska. Jag trodde inte att vi var så olika. Vi tänker annorlunda, jobbar annorlunda och framför allt lever vi annorlunda. Ibland blir jag irriterad när svensken i mig vill skynda på. Ibland hejdar jag mig och tänker att det var väl lite för att slippa det där effektiva som jag åkte hit. Det är en annan inställning till livet här men samtidigt som jag försöker ta till mig det sköna i livet här så slås jag också av att det har ett pris. Arbetslösheten är skyhög. Utan att veta så verkar alla offentliga myndigheter ha stora möjligheter till effektivisering. Det kryllar av poliser, vilket är bra iofs men vad kostar hela den här apparaten? Vill man effektivisera? Ska man spara pengar måste man skära anställda. Vad händer då? Varför kommer sopbilen med tre man ombord? Hemma försvann gubbe nummer 2 för några år sedan och en ensam förare kör nu en helautomatiserad bil som lyfter soptunnan automatiskt. Jag jobbar inom byggbranschen och kan konstatera att här finns en del att effektivisera. Lönerna är på väg uppåt och skillnaden i dag är inte så stor som man kan tro när man jämför med Sverige. Skulle vi jämföra med underentreprenörer som i dag jobbar i Sverige och kommer från Polen, Estland och Lettland så blir den minimal. Spanien kommer att tvingas till ett mycket effektivare byggande om man ska hänga med. Nya EU-regler inom byggnation gäller även Spanien. Minsta byggare i Sverige har koll på bland annat kommande energikrav. Man jobbar mot att nå dessa mål trots att vissa krav inte gäller förrän om 6 år. Att en Spanjor skulle förbereda sig på krav som kommer om så lång tid kanske inte är realistiskt, vad vet jag. Det jag saknar här är nyfikenhet, viljan att förbättra, prova det nya och framför allt lära sig av någon annan. I Sverige är vi snabba att ta till oss ny teknik, kanske lite väl snabba ibland, och vi har kunder som är pålästa och kunniga. Fungerande ventilation saknas i princip i varenda hus eller lägenhet jag besöker. Innan någon protesterar mot detta så innebär inte ett fönster att det finns fungerande ventilation. Kunskapen om ohälsa pga inomhusmiljö verkar obefintlig. Fukt och mögel hittar jag rätt ofta. I Sverige stänger vi skolor som har mögelproblem. Här verkar det till stora delar vara en ickefråga.

    Jag har många funderingar och det vore kul att få lite kommentarer från er som bott här längre än jag har gjort.
     
    pozuela gillar detta.
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Peztis

    Peztis Aktiv medlem

    Blev medlem:
    23 januari 2012
    Inlägg:
    794
    Mottagna gillanden:
    112
    Intressant.

    Jag har också konstaterat att det är vanligt att det är fuktproblem, att det "luktar källare" på många ställen.

    Jag har bara varit här en dryg månad, nästan två, och man ser fort saker man kan effektivisera. Det kryyyyper i mig emellanåt.

    Mantrat "mañana-mañana-mañana" varvat med tre djupa andetag funkar ofta rätt bra. :) Tillsammans med ett glas sangria, kanske.
     
  4. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Myntet har två sidor som alltid. Om man effektiviserar genom att ta bort personal, tex poliser, blir det säkert billigare för staten/kommunen. Men samtidigt skapar det arbetslöshet primärt. Brottsligheten ökar. Det tar längre tid att utreda brott osv. Och då är det lilla jag som "betalar".
    Jag tycker det spanska systemet med fler poliser är bättre än det i Sverige = inga poliser (ibland). De få som finns kvällar och helger har kanske ett jättestort område att bevaka och hinner inte överallt hela tiden. Osäkert om de kommer alls.

    Samma sak när det gäller sophanteringen. I Spanien ser man ofta folk som går med sopkvast och skyffel och håller gatorna rena. Dessutom spolar man gatorna med vatten då och då. I Sverige är det stora maskiner som åker runt (dvs i Gbg) , som inte kan komma överallt, och då lämnas mycket skräp kvar. Jag har då inte sett att man hade spolat gatorna rena här i Sverige (fortfarande Gbg) mer än efter större festivaler och event, som tex Kulturkalaset, Gothia cup och dylikt.
     
    pozuela gillar detta.
  5. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Det där kryyyypandet tar slut efter ett några år :D Blir rester kvar som
    man hanterar med att inrätta sig efter segheten och byråkratin och
    tänka - man kan bara göra ett ärende här per dag happy
    Kanske nån dag till måste till.
    Man kan som utlänning inte påverka så mycket om man inte går in i
    politiken vilket inte är nån lek. Ingen idé att slösa energi på att
    resta upp sig. Man bara förvånat konstaterar (fortfarande) :)

    Tycker det är väldigt bra med att det finns många poliser. Hur effektiva
    dom är är svårt att säga efter egen efarenhet men i bland blir man förbluffad
    över hur dom ofta tar stora ligor och kommer bovar på spåren titt som tätt.

    Chao P thumb
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Nu har jag bott hár sà pass länge sà jag ser Spanien som normalt och Sverige som udda.

    Tex. just med poliser. Tänker ofta pà att i Sverige ser man ju nästan aldrig nàgon polis pà vägar. Bara vid större event.

    Sen blir jag ibland lite förundrad när man ska tanka, Man fàr ju alltid tanka själv. Här hemma sà finns där ju ganska mànga som tankar àt en.

    Sopor har jag inte tänkt pà. Visst har de automatiska blilar som tar upp kÄrlen etc. Men har faktiskt aldrig tänkt pa hur mànga gubbar som sitter i bilen. Sen har du ju smàgator som har mindre bilar och som funkar "som förr"

    Angànde bygge. Fy fan för att ha ett sydspanskt hus i Sverige... Utan isolering, värme och ventilation... Nu har ju byggnormer blivit mycket bättre. Men jag ser den största skillnaden i just isolering. Iofs sà eldar man ju inte lika mycket här nere som i Sverige. Men nÄr man väl gör det, eldar man mycket àt kràkorna.

    Kanske det är en effektivisering i sig? Hur mycket skulle det kosta att lägga in ordentlig isolering och 3 glas fönster etc. mot den besparingen man skulle göra i energiförbrukning. Hur làng tid skulle det ta att tjÄna pà det.
    Under hela 2013, använde jag vàr braskamin 2 ggr... men AC stod ju pà under 4-5 timmar varje dag.
    Nu Är det ju vanligare med A/C men tills nyligen (läs ca 10 àr) var ju värmekällorna oftast portala el-element eller gasbrännare. Centralvärme ett ganska nytt pàfund i Spanien (speciellt i södra delen) sà man har inte alls tagit hänsyn till detta.

    Ska ju pàpeka att det skiljer sig ocksà mycket mellan Norra och Södra Spanien. Bàde i klimat och byggnormer.

    Den största skillnaden som jag ser (eller tror mig se/tycka) är att i Sverige gör svenskarna som de har blivit tillsagda. Medans i Spanien gör Spanjorera lite som de själv vill.
    Var i Sverige förra sommaren och hos mina föräldrar, som flyttat ut till beddingestrand, sàg jag ett stànd med potatis och diverse grönsaker. Stàndet var obemmanat och man tog helt enkelt vad man ville ha och la pengar i en liten spargris. Detta hade varit helt otänkbart i Spanien. Hade man gjort sà sà hade alla grönsaker försvunnit, och nästa dag hade nog fasiken nàgon tagit själva stàndet ocksà.
     
  8. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Jag kan berätta lite hur effektiva poliser är i Torre. Jag bor mittemot en bar/café och där har det varit öppet dygnet runt en tid, med mycket oväsen osv. Grannarna har klagat flera gånger och ringt polisen varje gång. De har alltid kommit inom några minuter, både guardia civil och policia local. Med flera bilar och motorcyklar. Nu har stället varit tomt/stängt en tid. Och lugnet har åter lagt sig över gatan :)
    För detta ger jag polisen "tiotusen röda rosor"...
     
  9. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Tack Nalle, för ditt inlägg. Huvudet på spiken!
    :)
     
  10. pepino

    pepino Ny medlem

    Blev medlem:
    20 september 2014
    Inlägg:
    12
    Mottagna gillanden:
    3
    Även jag uppskattar närvaron av poliser. Polisen står vid skolor och dirigerar trafiken. Förnämligt. Det gäller väl bara att se till att kassakistan räcker till denna service. Visst är det så att om vi krymper den offentliga sektorn skulle arbetslösheten öka än mer. Nu kommer borgaren fram i mig som efterlyser mer nyföretagaranda. Jag är entreprenör och ser möjligheter lite var stans. Vet inte om jag har rätt här men jag tycker mig inte känna det där drivet hos spanjorerna, åtminstone inte i Andalusien eller här nere på Costa del Sol. En engelsman sa till mig en gång att ordet entreprenör inte existerar här. Lite sarkastiskt men jag förstår vad han menar. Här finns möjligheter. Men man kanske måste anpassa sig. Lyssna på kunden och lite tycker jag nog att man måste släppa sin stolthet. När det gäller byggnationen så skulle man kunna lära sig mycket. Det är inte alltid det är dyrare att bygga mer energisnålt. Det handlar inte bara om ekonomi utan även komfort. Att inte ventilera ett hus eller en lägenhet i Sverige är otänkbart. Det finns en anledning till att vi gör det och att boverket sätter upp regler hur mycket som ska ventileras. Någon sa till mig att ohälsa på grund av mögel är större i Andalusien än rökning. Det betvivlar jag inte. Talade med ett företag som gör spormätningar (tänkte det kunde vara kul att visa kunden ett laboratorietest) och just kombinationen rökning och mögel ger problem som växer exponentiellt.

    Kontentan är att jag saknar nyfikenhet och lite vilja att förändra. Å andra sidan kanske jag inte varit så nyfiken heller om jag varit med om den resa som Spanien sett de senaste åren.
     
    Last edited: 29 september 2014
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Andaluces son perezosos! ( detta finns i vår spansk lärobok...)
     
    Last edited: 30 september 2014
  13. Pooh

    Pooh Känd medlem

    Blev medlem:
    15 april 2011
    Inlägg:
    639
    Mottagna gillanden:
    111

    Faktum är att vårt hus här på Teneriffa (byggt i början på 70-talet) har centralvärme! (Oljepanna och gamla hederliga vattenelement.)
    Inte sett det i något annat hus överhuvudtaget, och då har jag ändå sett ganska många... fått en del kommentarer om det också - ingen har sett det i något annat hus.
    Inte för att det någonsin behöver användas, men om det skulle behövas så funkar det. Vi använde det några dagar i vintras... inte för att det egentligen behövdes, men mer för "komfort". Man blir ju frusen när det går under 25 grader innne... :frusen:
    Förra ägaren tankade i 200 liter i tanken för 7-8 år sen... häften är fortfarande kvar...

    Men generellt när det gäller effektivitiet i Spanien... som "storförbrukare" av sjukvård, både i Sverige och här i Spanien, så är min upplevelse av det spanska systemet odelat positiv jämfört med den Svenska sjukvården.
    Undersökningar som jag i Sverige fick vänta förgäves på, (väntade över två år på en magnetröntgen i Sverige, sen gav jag upp och flyttade), har jag här fått på relativt kort tid här. (Inom några veckor.)
    Inga problem att få komma till specialister inom rimlig tid, och när jag hamnade på sjukhus för operation var vården utmärkt och servicen extremt mycket bättre än i Sverige. (Jag har spenderat sammanlagt flera månader på sjukhus i Sverige, och vet vad jag kan jämföra med.)
    Detta är alltså i den offentliga vården - jag har ingen privat sjukförsäkring. (Det kan jag inte få, med min sjukhistoria.)

    Å andra sidan har vi väntat i 6 månader på en leverans som leverantören från början lovade på 45 dagar, och som hela tiden är "det uppstod ett oförutsett problem, men nästa vecka kommer vi med den"... så har det låtit i flera månader nu. Senast för 1½ vecka sen vad det "worst case" 10 dagar... Tvivlar på att vi kommer få den prylen i år överhuvudtaget. (Strunt samma vad det är.)
    Så det är lite frustrerande ibland...
     
  14. pepino

    pepino Ny medlem

    Blev medlem:
    20 september 2014
    Inlägg:
    12
    Mottagna gillanden:
    3
    Jag kommer kanske också att falla in i ledet till slut. Känns som om jag befinner mig i en tillvänjningsfas..... Det tog ett halvår att fatta att nästa vecka inte nödvändigtvis betyder nästa vecka...Rätt skönt ibland, rätt besvärligt ibland.
     
  15. Noman

    Noman Medlem

    Blev medlem:
    31 december 2012
    Inlägg:
    655
    Mottagna gillanden:
    8
    Känner igen det mesta som beskrivits. Sedan om vi är ärliga mot oss själva och någon gång varit i kontakt med svensk byråkrati och svenska självgoda storföretag vad är skillnaden ? Vi gömmer oss bakom olika kulturella fasader och olika samhällsstruktur men innerst inne är vi människor inte så olika. För mig är det språket som utgör den stora skillnaden och är anledningen till att man ibland måste ta lite extra blodtryckssänkande.
     
  16. Peztis

    Peztis Aktiv medlem

    Blev medlem:
    23 januari 2012
    Inlägg:
    794
    Mottagna gillanden:
    112
    Håller med dig Noman. Mycket som man enkelt hade klarat av med ett samtal eller ett möte drar man sig för nu för man förstår att det kommer vara hopplöst att förklara. Inte så att det är motvilja från andra hållet utan helt enkelt för att min spanska är i nybörjarstadiet - ungefär som många spanjorers engelska, tycker jag.

    Så ibland struntar man helt enkelt i att gnälla eller liknande.
     
  17. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    Spanjorerna har ju inte fått med sig engelskan från barnstadiet som
    vi nordbor och andra länder. Många retar sig på det av nån konstig anledning.
    Speciellt engelsmän. En engelsk tant satt på Bankinter och skällde ut
    tjejstackarn som jobbade där för att dom var så dåliga på engelska. Jag var där och skämdes
    å utlänningars vägnar :( Dessutom har ju engelsmän dialekter som är nästan omöjliga att förstå.
    Bodde med bara såna i mitt första hus...

    Men många som planerar att flytta ner lär sig heller inte spanska fast dom borde ha tid i den planeringen.
    "Har inte tid" hörs det.

    När jag första ggn kom till Spanien på 80-talet så tänkte jag med en gång
    att här ska jag bo som andra land och började genast en kurs när jag kom hem.
    För mig var det otänkbart att bo här utan att kunna kommunicera.
    Och jag var/är ju ingen ungdom.
    Nu reste jag så mycket så jag började prata med spanjorer i stället.
    Man måste våga. Inte för att jag är superbra på spanska men klarar mig
    hyfsat bra :D Ja sambon har synpunkter i bland :(

    Nej som sagt vi kräver av folk som kommer till Sverige av olika anledningar
    att dom ska lära sig svenska. Även om dom egentligen vill vända hem omg om dom kunde.

    Vet inte om det här var OT...men / P :sol:
     
  18. sara-ek

    sara-ek Ny medlem

    Blev medlem:
    20 oktober 2012
    Inlägg:
    14
    Mottagna gillanden:
    0
    Jag håller med att man ska lära sig landets språk ,,o.av.sätt var i världen ska man bosätta sig .Det är både roligt och gör samtidigt livet enklare för att man skapar kontakt också.jag bodde i Turkiet för mer än 30 år sen ,,under ett år jag lärde mig vardag språket genom kontakt med grannar .Det var mycket trevligt ,,
    Kände mig mindre ensam och jag fick goda vänner med bra minne för resten av livet.Min uppfattning av spanska folket är de är varma och inte blyga folk och det är lätt att kontakta och blir vänner med dem.
    Det är bra grund egenskap att passa på och börja skaffa nya vänner samt lära sig spanska språket som bonus.
    man behöver inte tänka på lära sig tala i riksdagen eller helt korrekt .
    det räcker kanske bara med att börja med vardagsspråket.
    graciass
     
  19. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Spot on! Har ett antal engelska bekanta ( kan iofs tänka mig att det kan vara samma med svenskar, tyskar... men har inga i min bekantskapskrets. därav britter) som ofta klagar pà pakistanier etc, i England som inte kan lära sig engelska.
    Av nàgon konstig anledning tycker de inte att det är nàgot problem att de själv inte kan Spanska efter x antal àr boende i Spanien.
     
  20. pepino

    pepino Ny medlem

    Blev medlem:
    20 september 2014
    Inlägg:
    12
    Mottagna gillanden:
    3
    Håller helt med allt ovanstående. Jag har flyttat hit och ska lära mig språket. Jag tycker att den som flyttar till Sverige ska lära sig svenska och jag ska naturligtvis lära mig spanska. Förutom vädret som jag var rätt trött på så vill jag faktiskt lära mig något nytt. Jag har inte gått någon kurs i spanska men jobbar med spanjorer varje dag. Om jag funderar på hur det är att komma till Sverige som utlänning och inte kunna språket så tror jag faktiskt att det kan vara mycket tuffare än att komma hit. Jag träffar både svenskar och engelsmän som bott här mycket längre än jag som inte ens kan vardagsfraserna. Jag skulle tycka att det var oerhört opraktiskt att inte ens kunna fråga var en vara finns i affären. jag slänger mig med mina vanliga hälsningsfraser och önskar trevlig helg på fredag em och visst uppskattas det att man försöker. Just engelsmännen verkar ha en lite märklig syn på storheten i sitt eget språk...
     
  21. goranwint

    goranwint Seniormedlem

    Blev medlem:
    4 juli 2008
    Inlägg:
    1.197
    Mottagna gillanden:
    9
    Man behöver ju heller inte bli någon språkprofessor. Mitt teflonminne funkar inte så bra, men jag har lärt mig ett antal verb och substantiv. Här i Estepona (väldigt spanskt) är alla jätteglada och hjälpsamma när jag försöker hanka mig fram på deras språk.

    Göran/Señor Senior
     
  22. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    När jag i mitt inlägg nr 14 här ovan sa att man planerar i bland i flera år
    att flytta ner till solen. Och det är då många yngre familjer som har det i
    sin plan. Men "vi ska gå kurs när vi kommer ner" typ.
    Det är lite svårare när man är äldre men jag tycker att man ska
    iaf ska försöka. Det av respekt för det inhemska folket. Vi är ju gäster och
    kan göra så gott vi kan för att underlätta samvaron, det blir roligare
    då... thumb

    Chao P :sol:
     
  23. pepino

    pepino Ny medlem

    Blev medlem:
    20 september 2014
    Inlägg:
    12
    Mottagna gillanden:
    3
    Du som har varit här ett tag Nalle kanske kan förklara för mig om jag har rätt när jag tycker det är svårt att föra ett resonemang med återbetalningstid med en spanjor? Det känns ibland som om investeringen i en energibesparande åtgärd jämförs med senaste elräkningen. Kan det bero på att man lever mer just nu och inte tänker så mycket på morgondagen. Det finns ju som sagts tidigare positiva saker med detta sätt att leva också men ibland kan det vara bra att tänka ett steg längre. I övrigt håller jag med alla om att ska man leva här måste man kasta sig in i det spanska samhället. Det är inte svårt, åtminstone här i Fuengirola/Marbella att stänga in sig med sitt svenska umgänge. Däremot tycker jag att det är skönt att även ha svenska vänner att diskutera och ventilera med. Det ställer krav på mig som invandrare att integrera mig i det spanska samhället likväl som en invandrare i Sverige. Alla erfarenheter är bra och att vara invandrare är en nyttig sådan som jag alltid tar med mig.
     
  24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...