Spanien, ett land eller 17 länder?

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av Backis, 15 april 2012.

  1. Backis

    Backis Ny medlem

    Blev medlem:
    16 februari 2009
    Inlägg:
    379
    Mottagna gillanden:
    13
    Spanien är ju uppdelat i 17 autonoma regioner, vart och ett med egen regering och administration. Presidenten i Madrid-regionen har nu lagt fram ett förslag att avskaffa "delstaterna", och det väcker starka reaktioner.

    Regionerna har olika grader av självständighet, dvs vissa sköter sádant som staten ansvarar för i andra regioner. I Katalonien t ex finns nästan ingen nationell polis, man sköter själva fängelser och regionala järnvägar mm.

    Detta leder till att man har olika skattesatser, olika regler för utbildning, vad som räknas som lagligt osv. Det betyder ocksá att man i vissa frágor máste vända sig till olika myndigheter beroende pá var man bor.

    Det spelar förstás ingen roll för den som stadigvarande bor pá ett ställe men för folk som tänker flytta hit blir det svárt att fá klara besked om vad som gäller. Alla som läst om NIE här i forumet kan ju se hur olika frágan hanteras pá olika ställen. En timme i BCN eller 2 veckor i Benidorm, om man ens fár nágot.

    Bakgrunden till den här ordningen är förstás historisk. Nágra av regionerna har varit egna länder, har egen kultur, eget sprák. Tydligast ser man hur Baskien skiljer sig frán "normalspanien".

    Enligt en ny undersökning vill 60% behálla regionerna medan bara 17% vill centralisera landet, i Baskien och Katalonien är de regionpositiva över 80%.

    Ett kompromissförslag som lagts fram är att bara de regioner som verkligen skiljer rejält sig frán "det vanliga" skulle förbli regioner, medan resten av landet skulle bli en centralstat.

    Kanske inget man som utlänning ska ha en uppfattning om. Vi skulle väl inte fästa sá stor vikt vid vad spanjorer tycker om länsindelingen i Sverige. Men intressant att följa och en förklaring till varför man kan fá sä olika svar pá en frága.
     
    pozuela gillar detta.
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. pozuela

    pozuela Medlem

    Blev medlem:
    11 maj 2011
    Inlägg:
    289
    Mottagna gillanden:
    6
    Intressant läsning. Tack.
     

Dela sidan

Laddar...