Köpa bil?

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av Manolo, 9 januari 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Manolo

  Manolo Är här för att hjälpa dig

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  149
  Mottagna gillanden:
  35
  Hur är det med saken att köpa bil i Spanien som eu-medborgare? Hur går man tillväga? :)
   
 2. AdBot Guest Advertisement

 3. Patrick

  Patrick Admin

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  1.144
  Mottagna gillanden:
  26
  Det smidigaste är att köpa en begagnad bil genom en bilhandlare. Då är det mesta redan löst eftersom att de därifrån brukar ta hand om pappersarbetet, dock brukar det generellt vara lite dyrare.

  Man måste sen ta reda på om skatten som ska betalas,(Impuesto de Transmisión de Vehiculos), ingår i priset, normalt gör den det men det är värt att fråga eftersom att det är absolut nödvändigt att betala den när bilen ändrar ägare officiellt.

  Enligt lagen är det köparen som ska betala skatten men det förhandlas ofta privat.

  Om bilen köps privat måste man antingen betala en "Gestoría", företag som tar hand om pappersarbete, eller göra det själv.

  Skatten som ska betalas vid köpet beror på bilens ålder och varierar en hel del, det kan handla om ganska mycket pengar. Beloppet räknas ut från bilens katalogvärde, oavsett skicket den befinner sig i och på det betalas 7%. Om bilen är under ett år gammal är skatten högre och räknas som I.V.A. Dvs. moms.

  Problemet som kan uppstå när man säljer är om köparen inte registrerar sig som ägare och betalar skatten. Då är den tidigare ägaren skyldig att betala den årliga bilskatten och ansvarig för fordonet enligt lagen, det gäller även böter och det kan vara svårt att lösa det i efterskott, speciellt om man inte har ett kvitto eller kontrakt på försäljningen och köparens I.D. nummer.
  Det är viktigt att begära kvitton på att den årliga bilskatten är betald när man köper, dessutom ska de oficiella dokumenten Permiso de Circulación och Ficha Técnica alltid lämnas över till köparen.
  Lycka till med bilköpet!!
   
 4. Patrick

  Patrick Admin

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  1.144
  Mottagna gillanden:
  26
  hej igen, kompletterar mitt svar med nya uppgifter. Innan man köper en bil i Spanien så måste man ha det s k NIE numret, och tillsammans med detta måste du uppge en adress. Det tar normalt ca 4 veckor att få detta, du får ett certifikat som du alltså måste ha vi köpet. Om du har detta så går köpet snabbt och smidigt, men det tar ca ytterliggare 4 veckor innan du får alla papper i ditt namn för bilen. Obs! Det finns inget snabbare eller enklare sätt att köpa en bil i Spanien på, utan de korrekta papper från de spanska myndigheterna så kan man ej köpa en bil. Men som jag skrev ovan, så går processen oftast snabbare och är enklare om bilen köps av en bilhandlare istället för av en privatperson.
  //Chau!
   
 5. Manolo

  Manolo Är här för att hjälpa dig

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  149
  Mottagna gillanden:
  35
  bugar och bockar för svaret, det var lite krångligare än jag trodde, men det kommer vara ett måste för mig att gå igenom det eftersom jag behöver en bil.
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...