pensionär i spanien

Diskussion i 'Leva och Bo i Spanien' startad av lundin, 19 januari 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. lundin

  lundin Ny medlem

  Blev medlem:
  3 april 2008
  Inlägg:
  100
  Mottagna gillanden:
  0
  Hur fungerar det egentligen med att ta med sin pension ner dit, jag och min fru har åkt dit någon gång per år, men nu så är vi trötta på sverige med vädret och allt och vill flytta dit på på permanent basis. Vad måste man som pensionär alltså göra innan i pappersväg för att bo där?

  Tackar så mycket på förhand!
   
 2. AdBot Guest Advertisement

 3. Spanjoren

  Spanjoren Ny medlem

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  22
  Mottagna gillanden:
  0
  Mina föräldrar har tagit med pensionen dit ner och bor i Alicante, som pensionär är det enkelt att bosätta sig i ett annat EU/EES-land. Vet att att den svenska allmänna pensionen är medflyttningsbar och att EU:s regler ger dig och dina familjemedlemmar rätt till sjukvård i det land där du är bosatt, vilket är väldigt bra.
   
 4. Manolo

  Manolo Är här för att hjälpa dig

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  150
  Mottagna gillanden:
  53
  Det stämmer Spanjoren! Det är enkelt att som svenska flytta ner ditt och ta med sig sina rättighet och förmåner, dock det som behövs för att få sjukvård i bosättningslandet behöver du och dina familjemedlemmar var sitt intyg E 121. Det kan du beställa från Försäkringskassan på Gotland.
  Intyget ska sedan lämnas till motsvarigheten till Försäkringskassan på den ort i det andra EU/EES-landet där ni valt att bosätta er. Efter registreringen har ni rätt till sjukvård inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet på samma ekonomiska villkor som andra försäkrade i det landet.
  När du har blivit registrerad med intyg E 121 i bosättningslandet omfattas du av det landets försäkringssystem. Det betyder också att om du åker hem till Sverige eller till ett annat EU-land på till exempel semester behöver du ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) eller intyg som du beställer från försäkringsinstitutionen på din bosättningsort. EU-kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård under din vistelse i Sverige. Hoppas svaret hjälpte!
   
 5. eriksson1

  eriksson1 Ny medlem

  Blev medlem:
  15 januari 2008
  Inlägg:
  64
  Mottagna gillanden:
  0
  hej lundin, har lite mer info här till dig som jag har hittat, hoppas det hjälper dig.
  Den första frågan som man måste ställa sig är om man är resident eller ej i Spanien samt om man är utflyttad från Sverige rent skattemässigt. Resident i Spanien är man om man bor minst halva året i Spanien. På skattespråk minst 183 dagar per år.
  För att vara skattemässigt utflyttad från Sverige måste man dels ha flyttat ut från Sverige dels sakna väsentlig anknytning med Sverige. Det betyder att man inte får ha makan eller minderåriga barn kvar i Sverige. Man får inte heller ha kvar sin permanentbostad samt intressen i svenskt familjebolag.

  Vi börjar med din svenska situation. Om du i och för sig flyttat ut från Sverige men fortfarande har en väsentlig anknytning till Sverige, exempelvis du har inte avyttrat din svenska permanentbostad så kommer full svensk skatt att dras från din svenska pension. Och du är berättigad till olika avdrag, t.ex. för betalda räntor. Om du saknar väsentlig anknytning till Sverige dras 25 % SINK-skatt från din pension. Det betyder att du får ut 75 % av pensionen. Utbetalning sker till ett av dig anvisat bankkonto. Pensionen behöver ej deklareras i Sverige utan de 25 % som dragits är en definitiv skatt. Några avdrag medges ej. Om din pension är en så kallad direktpension från ett svenskt företag dras ej 25 % SINKskatt utan du får ut hela din pension.

  I Spanien förväntas du deklarera din pension om du är resident i Spanien. Om du således bor mindre än 183 dagar per år i Spanien behöver du inte deklarera din pension i Spanien. Om du är resident i Spanien skall du under perioden maj-juni deklarera föregående års pension. När deklarationen inlämnas måste minst 60 % av restskatten betalas. Resterande 40 % betalas vid månadsskiftet oktober/november. Deklarationen inlämnas och betalas på din spanska bank. Den skatt du erlagt i Sverige medtas ej i den spanska deklarationen. För att kunna deklarera måste du ha ett spanskt personnummer (N.I.E.). När du betalt din restskatt kan du skicka en kopia på deklarationen till det svenska skatteverket. Om några veckor återbetalas den skatt som betalts i Spanien. Men inte mer än vad som erlagts i Sverige.

  Om du varit offentligt anställd i Sverige och uppbär pension från denna anställning är den skattefri i Spanien. Detta gäller tex om du varit lärare, militär, jobbat inom sjukvården etc.

  Om du varit resident i Spanien i minst tre år. Och varit skriven på din fastighet i minst tre år. Och upprättat spansk deklaration under dessa tre år och fyllt 65 år så kan du sälja din spanska permanentbostad fri från spansk reavinstskatt. Skatten är annars 18 % på den vinst du gör.
   
 6. rulle

  rulle Ny medlem

  Blev medlem:
  16 februari 2008
  Inlägg:
  228
  Mottagna gillanden:
  3
  Har nu själv bott i som pensionär i Spanien i snart nio år, det som har skrivits tidigare stämmer i stora drag. Men är du resident pensionär och får betala SINK-skatt, så ta det som skrevs om återbetalning "om några veckor" med en nypa salt. Jag har under dessa nio år fått vänta, mellan 3-6 månader på återbetalningen.
   
 7. SolenLyser

  SolenLyser Känd medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2008
  Inlägg:
  2.134
  Mottagna gillanden:
  212
  Om man bor i Spanien kanske den ene pensioneras före den andra. Då skall man begära två stycken E121 så att båda omfattas av sjukvården i Spanien.
   
 8. klaesw

  klaesw Ny medlem

  Blev medlem:
  10 februari 2008
  Inlägg:
  75
  Mottagna gillanden:
  0
  skatt i spanien

  Vad är SINK skatt? Hur skiljer sig den från "vanlig" inkomstskatt på pension?
   
 9. SolenLyser

  SolenLyser Känd medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2008
  Inlägg:
  2.134
  Mottagna gillanden:
  212
 10. klaesw

  klaesw Ny medlem

  Blev medlem:
  10 februari 2008
  Inlägg:
  75
  Mottagna gillanden:
  0
  sink skatt

  tack for lanken Solenlyser, da har jag lart mig, det ar alltsa dubbelbeskattningsavtal :D och är, som namnet anger, en överenskommelse mellan två länder att inte beskatta samma inkomst i båda länderna, dvs. en dubbel beskattning.
   
 11. SolenLyser

  SolenLyser Känd medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2008
  Inlägg:
  2.134
  Mottagna gillanden:
  212
  Inför det senaste riksdagsvalet i Sverige fick vi svenskar som bor i Spanien ett brev från Moderaterna att där de lovade att förhandla om dubbelbeskattningsavtalet med Spanien. Det löftet är brutet. I avtalet står att man betalar SINK om man är svensk medborgare. Genom att avsäga sig det svenska medborgarskapet behöver man bara betala skatt i Spanien. Om PP vinner valet i Spanien den 9 mars, har man lovat att inte beskatta inkomster under 16.000 Euro. Har man en svensk pension på ca 149.000 kr/år, skulle man kunna bli helt befriad från skatt.
   
 12. SolenLyser

  SolenLyser Känd medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2008
  Inlägg:
  2.134
  Mottagna gillanden:
  212
  Valet i Sverige rycker allt närmre. Just nu är Moderaterna på turné i Spanien:

  Sydkusten.es - Svenskkolonien - Svenska valkampanjen nr Costa del Sol

  För oss som börjat ta ut pension kan det vara intressant att veta vilka partier som vill verka för en sänkning av SINK. Här är dom:

  Sveriedemokraterna

  Tyvärr är listan på utvandrar-fientliga partier betydligt längre:

  Socialdemokraterna
  Moderata samlingspartiet
  Centerpartiet
  Folkpartiet liberalerna
  Kristdemokraterna
  Vänsterpartiet
  Miljöpartiet de gröna

  Tillägg idag 2011-08-26:
  Hysterin sprider sig i politikerleden. I dag har Aliansen ändrat sig och under förutsättningen att man har råd att genomföra ytterligare ett jobbskatteavdrag under nästa mandatperiod till en kostnad av 12000 miljoner kr, sänker man SINK-skatten till en kostnad av 300 miljoner kr.

  Den genomsnittlige SINK-pensionären får därmed en skattesänkning med ca 312 kr/månad.

  Man skulle också kunna säga att SINK-skatten sänks från 25% till 22,5%.

  Det är långt kvar till 10% SINK, men ligan har förändrats nu och här hittar vi bottenskrapet :

  Socialdemokraterna
  Vänsterpartiet
  Miljöpartiet de gröna
   
  Last edited: 26 augusti 2010
 13. natalie

  natalie Ny medlem

  Blev medlem:
  8 december 2008
  Inlägg:
  9
  Mottagna gillanden:
  0
  Kan inte något av partierna uppvaktas på så sätt att de ändrar åsikt om sinken!?
   
 14. SolenLyser

  SolenLyser Känd medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2008
  Inlägg:
  2.134
  Mottagna gillanden:
  212
  Partierna har uppvaktats i tre år och resultatet är att det enda man är intresserad av är detta:

  "Skatter har inget självändamål, skatters syfte är att finansiera den gemensamma välfärd vi vill ha."

  En sak de vägrar nämna är att vi som inte bor i Sverige inte får ta del av "den gemensamma välfärden".
  Vi får överhuvudtaget ingenting alls för den skatt vi betalar.

  Jag betalar hellre 10% skatt för att inte få någonting jämfört att betala 25% skatt för att inte få någonting.

  Genom att bli spanjorer och kasta bort det svenska medborgarskapet kommer vi snart att betala samma SINK-skatt som om vi hade bott i Frankrike, dvs INGEN SINK-skatt
   
 15. A-Lotta

  A-Lotta Medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2009
  Inlägg:
  390
  Mottagna gillanden:
  10
  Hej

  Tack Eriksson1 för informationen angående beskattning av pension. Har en följdfråga hoppas att du eller ngn annan vet svaret.

  Har haft anställning inom staten i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv och kommer att få pension från SPV samt Försäkringskassan. Är det enbart tjänstepensionen som inte beskattas eller omfattas även den allmänna pensionen av detta. Min allmänna pension är ju beräknad på inkomst från staten. Önsketänkande eller?:).

  Beträffande avskaffande av Sink finns det många som försöker påverka politikerna. Start

  Lotta
   
 16. Backis

  Backis Ny medlem

  Blev medlem:
  16 februari 2009
  Inlägg:
  379
  Mottagna gillanden:
  13
  Hej Lotta!
  För att vara säker ska du nog maila en fråga till skatteverket. De har en adress på sin hemsida, skatteverket.se, och svarar ganska snabbt.

  Läser man avtalet så är det nog tyvärr önsketänkande men praxis kan ju vara en annan.

  Lycka till!
   
 17. A-Lotta

  A-Lotta Medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2009
  Inlägg:
  390
  Mottagna gillanden:
  10
  SINK och beskattning i Sverige

  hej

  På SKV finns inga uppgifter om den spanska beskattningen enbart den svenska. Det är SINK som gäller om du är utflyttad, dvs utvandrad från Sverige. Ansökan om SINK ska då göras på blankett SKV 4350, inkomsten deklareras inte i Sverige. Väljer du att inte söka SINK dras vanlig skatt och deklaration ska lämnas senast den 31 maj istället för 2 maj.

  Det enda som jag har hittat är att Spanien tar ut skatt på svensk pension och att man får tillbaka skatt från Sverige efter uppvisande av spansk skattsedel.

  Om någon känner till de spanska skattereglerna och vad som beskattas kan ni ju skriva några rader om detta.

  Lotta
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...