Vad är typiskt svenskt?

Diskussion i 'Övrigt - Ordet är fritt' startad av peppy, 4 april 2008.

 1. peppy

  peppy Ny medlem

  Blev medlem:
  29 mars 2008
  Inlägg:
  11
  Mottagna gillanden:
  0
  Vad är typiskt svenskt? Finns det en svensk identitet, ett svenskt nationalkynne? Språket, matkulturen, gemensamma värderingar, eller vad?
  Lite kul att se på vad som är typiskt svenskt när det gäller resor också, vad är svenskt när det gäller hur medelsvensson beteer sig utomlands? :D
   
 2. AdBot Guest Advertisement

 3. SolenLyser

  SolenLyser Känd medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2008
  Inlägg:
  2.072
  Mottagna gillanden:
  187
  Detta är ett riktigt tråkigt tema. Jag har varit stolt att vara svensk men när, med liket med DDR, kulisserna har börjat falla och den bistra verkligheten trätt fram, har jag tvingats ompröva mina känslor. Jag talade idag med en person anställd på en asesería angående att byta medborgarskap och hur mycket det skulle kosta. Hon tyckte jag var konstig som inte ville bo i Sverige där man inte behövde arbeta och ändå kunde leva gott. Jag påpekade att det var jag hade varit med att betala kalaset men numera tröttnat på det. Svensken i gemen har inte förändrats och tycker det är bäst att vaggas från vagga till graven och detta är troligen det som kommer att sänka Sverige i avgrunden.
  Eftersom en svensk vet att Sverige är bäst, säger han altid utanför murarna: "-Så här gör vi inte i Sverige"
   
 4. lundin

  lundin Ny medlem

  Blev medlem:
  3 april 2008
  Inlägg:
  100
  Mottagna gillanden:
  0
  typiskt svenskt

  Den typiske svensken är storväxt, blond och blåögd och har yllemössa på vintern. Han är av naturen blyg, tillbakadragen, seriös, företagsam och skrattar inte gärna åt sig själv, utan tar sig själv på största allvar. Han är även starkt vanebunden; varje morgon går han upp 05:30 för att ge sig själv tid att läsa morgontidningen. Detta innebär även att svenskar läser långsamt, eftersom arbetsdagen inte börjar förrän 08:00.

  Vid sidan av sig själv är svenskens största intressen pengar, sitt jobb, sitt hem, ishockey och sin familj (i den ordningen). Han älskar dessutom djur - framförallt hundar - och ägnar timmar åt att cykla runt i skogen, släpandes på en stor schäfer.

  En svensk har kvar sina egna tänder. Han är vanligen punktlig, ärlig, pålitlig, renlig och laglydig. Ett typexempel på det senare syns vid övergångsställen. Oavsett väder står svensken kvar och väntar på att ljuset skall slå om. Han blir hellre genomblöt än att han går över en tom gata mot röd gubbe. Ytterligare exempel är att svensken alltid använder bilbälte, aldrig kör berusad, alltid betalar tv-licensen, vanligen lämnar in deklarationen i tid, ofelbart har två plastpåsar när han rastar hunden och aldrig badar efter klockan 22:00.

  Typiskt för svensken är även att han är mycket försiktig och sällan gör något impulsivt och spontant (möjligen undantaget att nysa): för honom är alla val en fråga om liv eller död. Ta som exempel något så enkelt som att köpa ost. Där andra européer tar vad som verkar passa kan en svensk provsmaka minst tio olika ostar innan han beslutar sig för att köpa ett halvt hekto Brie. Det är denna försiktighet som hindrar honom från att huvudstupa kasta sig in i ett äktenskap. Istället väljer han ut en kvinna med vilken han lever i ett par år, skaffar barn och först då - om hon fortfarande verkar OK - friar han.

  Apropå äktenskap har svenska män inte mycket gemensamt med övriga europeiska män. Allt som en hemmafru kan göra, kan han göra bättre - från matlagning och diskning till att sy i knappar och stoppa strumpor. Det är faktiskt så att allt i hemmet (amning möjligen undantaget) delas jämnt.

  Svensken tycker också om att vara välinformerad och ser allmänbildning som en dygd. Han ägnar timmar åt att hitta så mycket information som möjligt om saker som kärnkraft, U-länders ekonomi, luftföroreningar, Sydafrika och tusenfotingens sexuella preferenser. Han uppvisar även intresse för sin grannes namn och yrke, huruvida vissa ölsorter borde förbjudas och dylika trivialiteter.

  De flesta svenskar är fanatiska när det gäller att hålla sig i trim. De spenderar regelbundet veckosluten springandes genom närmsta skog eller på en cykel fastbultad i källargolvet. Med tanke på hälsan har svensken slutat med nikotin, socker, kaffe på kvällarna och umgänge med främlingar. Han går även alltid till sängs före 22:00.

  Den kanske mest fascinerande egenskapen hos en svensk är hans känsla för jämlikhet. Alla måste vara och göra precis som alla andra. För att underlätta för denna jämlikhet har de flesta svenskar samma efternamn, om än med viss variation - Svensson, Nilsson eller Persson. (Majoriteten av svenska kvinnor heter Inga eller Ulla.) Svenskar är också jämlika lönemässigt, tack vare solidariska skattesatser som gör att svenskar tjänar olika mycket före skatt, men inte efter. De har dessutom samma smak vad gäller möbler och kläder, de tänker likadant, de kör Volvo och semestrar på Mallorca.

  En riktig svensk vägrar dessutom erkänna att han har några fördomar överhuvudtaget. I svenska ögon finns det inga skillnader mellan svenskar och utlänningar, och trots att han saknar vänner av jugoslavisk, grekisk, turkisk, finsk, polsk och ungersk härkomst, är han övertygad om att det är väldigt liten skillnad mellan dem och svenskar - förutom deras namn, vanor, att de odlar grönsaker i vardagsrummet, att de alltid har knivar, rånar banker och pensionärer, snor jobb från äkta svenskar, förökar sig som kaniner, slår sina fruar och pratar svenska som någon med munnen full av gröt.

  Slutligen älskar svensken solen och stillheten på landet, hatar köer, får en kick av att vara först på bussen, ogillar vintern, njuter av sex, tål inte zigenare, tror på vad Socialstyrelsen säger, tror inte på Gud, dyrkar Ingemar Stenmark, är patriotisk (har kalsonger med svenska flaggan på), går till systemet två gånger i veckan, firar jul hos sina föräldrar, läser engelska och blir, tveklöst, förolämpad av text som den här. :D:D:D:D
   
 5. Maria99

  Maria99 Ny medlem

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  37
  Mottagna gillanden:
  0
  Svenskar är en alldeles speciell sorts potatis, som blygt och tyst sprider glädje och hemtrevnad med enkla medel och knog även i stenig jord. De är den rodnande sorten, lite avlânga och smala med utsökt smak som växer i smâ grupperingar med lagom avstând till varandra. Sällan bullriga om inte jordmânen varit lucker, för lätt och gödslad för dâ kan de bli lite runda och uppblâsta till formen med markanta ögon.
  Sinnesvärlden är naturligtvis starkt förknippad till jorden och ârstiderna, men vid kusten, där himmel och hav möts, ocksâ
  till lânga resor, gränsöverskridande, kunskapslängtan, skön renhet. Under vinterhalvâret ligger de i dvala pâ frostsäkert djup och funderar pâ nya tekniska metoder för att ta sig vidare och förbättring utan att väcka uppmärksamhet och lyckas i regel förvâna hela världen med nya gröna kraftiga sticklingar ovan jord som ger skörd vid midsommartid dâ solen kommit tillbaka och ger färg och form ât alla i potatislandet.
  Glädjeyran kan dâ inte beskrivas utan fester och högtider avlöser varandra under den korta sommaren och man firar jordens fruktbarhet och avslutar med havets röda kräftor som sägs ha en positiv inverkan pâ denna. Högtiderna firas med förkärlek i stämningsfulla fuktiga länder med en musik som pâminner om larvernas rytmiska borrande, potatisflugornas surrande och ett och annat vemodigt utdraget fâgelskrik. Livet är ju sâ kort.
   
 6. Rothie

  Rothie Ny medlem

  Blev medlem:
  10 januari 2008
  Inlägg:
  76
  Mottagna gillanden:
  1
  Typiskt svenskt måste väl ändå vara att diskutera vad som är typiskt svenskt! Tror att typiskt svenskt är att så fort man får höra nån som talar svenska när man befinner sig utomlands, låtsas inte vara svensk och inte vilja ta kontakt med andra landsmän utomlands. ;)
   
 7. davve

  davve Ny medlem

  Blev medlem:
  21 januari 2008
  Inlägg:
  90
  Mottagna gillanden:
  1
  hehehe, det kan vara roligt det har, jag minns nar jag och min kanadensiska sambo var pa semester i brasilien for nagra ar sedan.
  Vi gjorde en grupputflykt (nagot som jag inte gillar i vanliga fall) och det var dags for lunch. Min sambo ropade till mig och sa till mig att hon hade en òverraskning at mig och drog ivag med mig till ett bord fullt med folk. Naturligtvis var det en massa svenskar och hon trodde jag skulle bli jatteglad. Det blev jag ju inte, tvartom. Om jag ar utomlands sa haller jag mig sa langt bort ifran dem som jag kan.
  En annan sak ar ju nar jag ar i Kanada med henne, da ar det roligt att fa kontakt med andra svenskar, men roligast ar att kunna smyg-lyssna pa vad de sager, for de tror ju att ingen fòrstar... hehehihi :)
   
 8. betty

  betty Ny medlem

  Blev medlem:
  15 januari 2008
  Inlägg:
  159
  Mottagna gillanden:
  1
 9. SolenLyser

  SolenLyser Känd medlem

  Blev medlem:
  15 februari 2008
  Inlägg:
  2.072
  Mottagna gillanden:
  187
 10. Maria99

  Maria99 Ny medlem

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  37
  Mottagna gillanden:
  0
  "Hacerse el sueco" vrickade tungan ett par gånger, inte lätt :(
   
 11. vadarsvenskt

  vadarsvenskt Ny medlem

  Blev medlem:
  12 maj 2011
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Märkligt att den här tråden kommer upp först om man googlar "vad är svenskt".

  Jag har börjat sammanställa youtube-klipp som säger något om Sverige på: YouTube - isthisswedishs kanal

  Så om det är någon som läser det här för att den var ute efter just vad som är svenskt, kan ju titta in och kommentera. ;)
   
 12. rinconada

  rinconada Känd medlem

  Blev medlem:
  6 oktober 2010
  Inlägg:
  3.878
  Mottagna gillanden:
  212
  Lundin: Tack! Fick ett gott skratt!gapskrattt
   
 13. pozuela

  pozuela Medlem

  Blev medlem:
  11 maj 2011
  Inlägg:
  289
  Mottagna gillanden:
  6
  Håller med, jätteroligt!
   
 14. uora

  uora Ny medlem

  Blev medlem:
  5 september 2010
  Inlägg:
  310
  Mottagna gillanden:
  6
 15. Nalle

  Nalle Känd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.177
  Mottagna gillanden:
  162
 16. sueco

  sueco Ny medlem

  Blev medlem:
  7 maj 2011
  Inlägg:
  19
  Mottagna gillanden:
  0
  Att "knyta näven i fickan" istället för att säga vad vi tycker säger min fru är typiskt svenskt. Demonstrationerna vi nu ser i Spanien menar hon aldrig skulle ske i Sverige. Jag är nog villig att hålla med. På sin höjd skulle vi samla in ett antal namnunderskrifter och skicka vidare.....
   
 17. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  7.305
  Mottagna gillanden:
  237
  Hm...ni är så unga men 1968 hade vi ett stort vänsteruppror i Sverige!
  Många kända namn stod på barriärerna:

  68-vänstern - Wikipedia

  1972 hade vi ett mjölkuppror.."Skärholmsfruarna".Det var ett j-a liv..:D
  â€Priserna stiger och Palme tiger†– Skärholmsfruarnas protest - CfN

  För att inte snacka om striden almarna i Kungsträdgården 1971. Det var ingen lek..
  Almstriden - Wikipedia

  Dessutom har det varit husockupationer och lite smått och gott. Så
  mesiga har vi inte varit..:cheeky

  Ciao P :sol:
   
 18. Minerva911

  Minerva911 Ny medlem

  Blev medlem:
  29 april 2011
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  0
  Som svensk utlaenning hade jag ett gott skratt aat Lundins inlaegg. Jag hade ju en svensk make... fast han var finsk-svensk Norrlaenning, ursprunglihen fraan Tornedalen, och daa sprang han 10 mil paa skidor varje morgon naer det fanns snoe ... med vaar schaeffer foerstaass. Lugn, sansad, bjoernaktig (stark som fan!) paalitlig in i det minsta, helt emanciperad, envis som synden, ett teknisk geni (sju vaerldspatent i elektronik innan han dog i hjaerntumoer blott 42 aar gammal, stackarn ), flerspraakig - och ganska frispraakig (en finsk,snarare aen svensk, karaktersdrag?) , en saeregen (kanske typisk svensk?) kombination av "nerd" och "jock" (skidaakare, orienterare, skytt).

  Svenskar som han aer saa laetta att leva med... och saa intressanta - karlar fraan ingen annnan nationalitet kommer ens i naerheten! ... Fast det daer mes spontaniteten maaste man nog utveckla under flera aar ;-)

  Sueco, jag har hoert sveska hightech managers i Silicon Valley kommentera saa daer: "hemma saeger ingen naagot... men sen gaar telefonerna varma" ;-)
   
  Last edited: 23 maj 2011
 19. sueco

  sueco Ny medlem

  Blev medlem:
  7 maj 2011
  Inlägg:
  19
  Mottagna gillanden:
  0

  Haha...ja där ser man. När du säger det ringer det en klocka långt bak i huvudet. Almarna och mjölken har jag nog hört talas om....någon gång för länge sedan. Jag ska genast upplysa frugan om svenskarnas ädla kamper. ;:;;)
   

Dela sidan

Laddar...