Resident och sjukvård!

Om man beslutar sig för att bo större delen i Spanien och blir resident, är jag lite nyfiken på sjukvården. Hör man till vårdcentral i det bostadsområde man bor? Kan man själv välja läkare?

Hur upplever ni som är residenta den spanska sjukvården? Jag har läst att man har fri medicin och sjukvård som pensionär och undrar om det även gäller de som är sjukpensionärer?

Hur är det att ha kontakt med läkare och hur upplever ni kontakter med den Spanska försäkringskassan?

Hoppas någon kan dela med sig av sina erfarenheter.

spainsmile
 

Spanienforum

Sponsrat inlägg
Hej!
Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
Spanska systemet är inte riktigt som det Svenska. I Sverige, när man fått uppehållstillstånd, så anmäler man sig bara till försökringskassan, sen har man automatiskt fullt skydd och rätt till all sjukvård.
I Spanien har man i normalfallet inte rätt till någonting, innan man betalat in i det sociala systemet själv. Inte heller kan man bara välja att betala in själv; Man måste vara anställd eller ha eget företag.

Sjuk- eller ålderspensionärer är ett undantag, men där måste man få med sig intyg S1 (för detta E121), från försäkringskassan i Sverige, för att få rätt till sjukvård i Spanien.

Normalt är du inskriven på den vårdcentral som finns på orten där du bor. Det kan ibland finnas möjlighet att välja mellan läkarna (om det finns flera, det är inte säkert på små orter), men det är i så fall när du först registrerar dig, och om arbetsbelastningen tillåter.

Medicinerna är inte längre helt fria för pensionärer, men de är subvensionerade. (Så länge du får receptet från en läkare i det allmänna sjukvårdssystemet. För recept från privatläkare får du betala fullt pris på medicinerna.)
 
Ja, man hör till vârdcentralen i samhället man bor, men man mâste själv gâ dit och anmäla sig med sitt kort frân Seguridad Social (FK) Man fâr en läkare, men den brukar bytas ut med jämna mellanrum, sâ det blir nya ändâ :) Vill man ha specialistvârd fâr man remiss av sin husläkare.
Allt fungerar ungefär som i Sverige, utom att man inte fâr kallelser till det ena och det andra - du fâr själv besluta när du ska gâ till läkaren. Läkarna är bra, tillgängligheten hyfsad, vârdköerna lânga, sjukhusen kan vara ganska bullriga och överbelastade. Pâ vârdcentralen ringer du och beställer tid, eller bokar tid online.
 
Seguridad Social fungerar bra sâ länge man hâller sig till rutinerna och inte kommer med konstigheter. De är bra mycket snabbare än svenska FK, som är helt överhopad av jobb och har 2 mânaders handlággningstid :wall:
 

Nya trådar

Back
Toppen