Du tänker helt rätt teddi.
Prisfallet på fastigheter blir sannolikt kraftigt..när det väl kommer. Men just nu..behövs det något..för att trigga det hela. Tex att räntan stiger..kanske i kombination med att ränteavdragen tas bort.
Och om en lågkonjunktur drar in..med stigande arbetslöshet och staten som tom lånar under högkonjunktur!
Men NÄR det brister...det kan ingen säga..men att ballongen är uppblåst, det rådet det inget tvivel om.
Lite offtopic, men frågan är om det är en bubbla. Saxar några rader från Hans Bolander i i Di:
--> Räntefallet är den starkaste blåslampan. Sedan en topp senhösten 2008 har den rörliga boräntan fallit från drygt 6 procent till en bra bit under 2 procent.
--> Bostadsbristen i kombination med en snabb urbanisering är andra starka drivkrafter. Jobben skapas i dag till stor del i storstäderna med en stark inkomstutveckling och sänkningar av inkomstskatten har dessutom höjt bostadsköpkraften hos stora grupper, vilket i kombination med en snabb befolkningsökning har förvärrat bostadskrisen.
--> Byggandet har under drygt ett decennium varit eftersatt. Långsamma planprocesser, motsträviga kommuner och avsaknad av enhetliga byggnormer har försvårat för byggindustrin.
</slutsaxat>
Alltså, en mängd samverkande makrotrender har pressat upp fastighetspriserna i Sverige vilket talar emot en bubbla. Nu har visserligen utvecklingen mattats något, tack var bolånetak och framförallt amorteringskrav.
Har vi en fastighetsbubbla i Sverige? Vad kan hända? Det värsta är nog någon global sättning som får räntorna att stiga, dvs en svart svan, som nu senast Deutche Bank. Men så länge det inte inträffar kommer priserna att vara stabila både i Sverige och kanske också i Spanien. En kommande lågkonjunktur lär ju knappast pressa upp räntorna.
Det handlar också väldigt mycket om tilltron till systemet som sådant. En kraftig ökning visar på tilltro, men det kan ju förändras, tänk 90-91 då säljarna satt kvar med lån efter försäljningen och typ 10 procent bankränta. Dock är det mycket som skiljer jämfört med idag även om fallhöjden har ökat.
För att återvända till Spanien: Den här olikheten när det gäller fastigheter mellan Sverige och Spanien är så intressant. Det är rakt igenom motsatta förhållanden.
Alla som ska köpa i Spanien borde läsa på rejält, så de förstår vad de ger sig in i.